Amerika kész megbüntetni Oroszországot

szlovjanszk, ukrajna, putyin, oroszország, ukrán válság, fegyversek, felkelők
Oroszbarát fegyveresek készülnek összecsapni az ukrán speciális rendőri erőkkel Szlovjankszban
Vágólapra másolva!
Oroszbarát tüntetők vagy orosz katonák foglalták el az ukrajnai Szlovjanszkban több kormányzati épületet, de az ukrán hatóságok ezt nem fogadták olyan apátiával, mint a Krím megszállását. Több halott is van, Amerika közben egyre súlyosabb szankciók kiszabásán gondolkodik Oroszországgal szemben.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok kész fokozni az Oroszország elleni szankciókat, ha Ukrajnában folytatódnak az elmúlt napokban tapasztalt akciók - jelentette ki Samantha Power amerikai ENSZ-nagykövet vasárnap, az ABC amerikai televíziónak nyilatkozva.

"Láthattuk, hogy a szankciók fájni tudnak és ha az utóbbi napokban látott akciók folytatódnak, akkor fokozzuk a szankciókat" - mondta Power.

Az ENSZ-nagykövet arra utalt, hogy az orosz rubel árfolyama az eddigi szankciók következtében példátlan mélységbe zuhant, a tőzsdei részvények értéke 20 százalékkal csökkent és hogy a befektetők menekülnek Oroszországból.

Emlékeztetett rá, hogy Barack Obama elnök az orosz magatartás függvényében szankciókat helyezett kilátásba a gazdaság olyan ágazatai ellen, mint az energetika, a bankszektor és a bányászat. Az amerikai diplomata szerint a kelet-ukrajnai városokban oroszbarát fegyveres csoportok által elkövetett fegyveres támadások magukon viselik Moszkva kézjegyét. Samantha Power professzionálisnak és összehangoltnak nevezte a hat-hét kelet-ukrajnai városban végrehajtott akciókat.

Oroszország besettenkedett Kelet-Ukrajnába

A belügyi erők műveletet indítottak vasárnap reggel Ukrajna keleti részén fekvő Szlovjanszkban, ahol tiltakozók foglalták el előző nap a belügyminisztérium és az ukrán biztonsági szolgálat helyi épületét. Arszen Avakov ukrán belügyminiszter közölte, hogy az akciót az az ukrán biztonsági szolgálat irányítja. Avakov hangsúlyozta, hogy "nagyon kemény" választ adnak arra, hogy a tiltakozók megszállták a rendőrségi épületet. Később beszámolt arról, hogy mindkét oldalon vannak halottak és sebesültek.

Oroszbarát fegyveresek készülnek összecsapni az ukrán speciális rendőri erőkkel Szlovjankszban. Forrás: AFP/Anatoliy Stepanov

Korábban A BBC Donyeckben lévő tudósítója arról számolt be, hogy egyre több kormányzati és rendőrségi épület kerül ismeretlen fegyveresek kezére, akiknél orosz gyártmányú fegyverek vannak, és nagyon úgy néznek ki, mint azok, akik elfoglalták a Krím félszigetet. Az ukrán hadseregnek a jelek szerint nincs is más választása, minthogy erőszakkal válaszoljon ezekre az akciókra.

A Donyeck megyei szakadárok közül páran azt mondták helyi újságíróknak, hogy a feladatuk zöld folyosót nyitni az orosz csapatok számára. Szakértők szerint hasonló forgatókönyvet valósítanak meg Moszkva irányításával Kelet-Ukrajnában, mint a Krím félsziget orosz megszállásakor. Több jel mutat arra, hogy jelzés nélküli egyenruhát viselő orosz katonák irányítják a Donyeck megyei épületfoglalásokat, akik nagy valószínűséggel a Krím félszigetről szivárogtak át a kelet-ukrajnai területre. A helyi belügyi szervek tájékoztatása szerint Kramatorszkban a támadók AK100-as gépkarabélyt használtak, amely csak az orosz hadseregben van rendszeresítve.