Turcsinov: Megbűnhődik, aki fegyvert fog Ukrajna ellen

szlovjanszk, ukrajna, putyin, oroszország, ukrán válság, fegyversek, felkelők
Oroszbarát fegyveresek egy barikádnál Szlovjanszkban
Vágólapra másolva!
Hétfő reggelig kapnak időt a megadásra a Kelet-Ukrajnában akciózó oroszok.
Vágólapra másolva!

Olekszandr Turcsinov ügyvivő ukrán államfő hétfő reggelig adott haladékot a kelet-ukrajnai oroszpárti aktivistáknak a fegyvereik letételére. Turcsinov a nemzethez intézett televíziós beszédében vasárnap este bejelentette, hogy "átfogó terrorizmus ellenes hadműveletet" terveznek a hadsereg bevetésével a keleti országrészben, ahol szerinte Oroszország szítja a zavargásokat, és "háborút folytat Ukrajna ellen".

"Ukrán hősök vérét ontották ki a háborúban, amelyet az Oroszországi Föderáció vív Ukrajna ellen. Az agresszor nem állt le, és tovább szítja a felfordulást az ország keleti részében" - mondta.

"A nemzetbiztonsági és védelmi tanács úgy határozott, hogy átfogó terrorellenes hadműveletet kell végrehajtani a fegyveres erők bevonásával. Nem hagyjuk, hogy Oroszország ismét a krími forgatókönyvet követve járjon el" - jelentette ki.

Oroszbarát fegyveresek egy barikádnál Szlovjanszkban. Forrás: AFP/Genya Savilov

Az ideiglenes elnök azt ígérte, hogy nem fogják felelősségre vonni azokat, akik hétfő reggelig leteszik a fegyvert, és korábban nem lőttek rá a biztonsági erőkre. "Aki azonban az agresszort támogatja, aki fegyveres harcot vív hazánk ellen, az nem kerülheti el a büntetést" - tette hozzá.

Szlovjanszban vasárnap agyonlőttek egy állambiztonsági tisztet, és öten megsebesültek a kormányoldalon, de a belügyminiszter szerint "mindkét oldalon voltak halottak és sebesültek". A szeparatista Vjacseszlav Ponomarjov, a város önjelölt vezetője kijelentette, hogy "készek megvédeni magukat". A beszédben az elnök jelezte, hogy a kijevi kormány kész "jelentősen kiszélesíteni" a helyi kormányzatok jogait.

Moszkva szerint ez nem így van

Moszkva bűnnek bélyegzi az ukrajnai szakadárokat fenyegető, a kijevi hatóságok által bejelentett hadműveletet az orosz külügyminisztérium vasárnapi tájékoztatása szerint, és a Biztonsági Tanács sürgős összehívását kezdeményezi.

Moszkva a jegyzékben felszólította Kijevet, hogy "fejezze be a háborút a saját népe ellen". "Követeljük a Majdan embereitől, akik megdöntötték a legitim ukrán elnök hatalmát, hogy azonnal hagyják abba a háborút saját népük ellen, és teljesítsék a február 21-i megállapodásban vállalt kötelezettségeiket". "Felháborító Turcsinov bűnös parancsa, hogy a hadsereggel fojtsák el a tiltakozásokat" - hangsúlyozta a dokumentum.

Oroszország azt akarja, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa sürgősen üljön össze a válság miatt - jelentette be a televízióban vasárnap este az orosz külügyminisztérium szóvivője.