73 éves Ku-Klux-Klan-tag gyilkolt Kansasben

73 éves Ku-Klux-Klan tag gyilkolt Kansasben
LEAWOOD, KS - APRIL 13: Police cars sit outside Village Shalom, the senior living center where one of three victims was killed when a gunman opened fire on April 13, 2014 in Leawood, Kansas. Police arrested and are questioning a suspect. Jamie Squire/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A rasszista támadásban hárman meghaltak.
Vágólapra másolva!

Három embert megölt egy ámokfutó egy zsidó közösségi ház közelében az amerikai Kansas Cityben – írja a brit BBC. A Jerusalem Post hétfőn reggel azt írta, hogy a támadót egy szélsőséges csoportokkal fogalkozó szervezet segítségével azonosította az amerikai rendőrség. A 73 éves Glen Cross – vagy álnevén Glen Miller – korábban a Ku-Klux-Klan tagja volt, és szolgált zöldsapkásként Vietnamban is, a seregből épp a Klánnal való kapcsolata miatt kellett leszerelnie 1979-ben. Ezek után belépett A Rend nevű neonáci csoportba.

A vasárnapi lövöldözéskor a szemtanúk szerint Cross a származásukról kérdezgette a járókelőket, és bár öt emberre lőtt, csak három lövése talált. A Jerusalem Post a Starra hivatkozva azt írja, hogy a három halálos áldozatból kettő személyazonosságát adta ki a rendőrség. Dr. William Lewis Corporon és 14 éves unokája keresztények voltak, családjuk a helyi metodista hitközséghez tartozik.

Forrás: AFP/Jamie Squire

A helyi média szerint a férfi az elfogásakor náci jelmondatokat kiabált. Kansasben egy nagyjából húszezer fős zsidó közösség él.