Putyinnál kopogtatnak az ukrajnai oroszok

Vágólapra másolva!
Ukrajna keleti feléből sok orosz keresi meg Vlagyimir Putyin elnököt azzal, hogy beavatkozásra bírják.
Vágólapra másolva!

Nagyon sok kérés érkezik Kelet-Ukrajnából személyesen az orosz államfőnek címezve, hogy nyújtson segítséget, vagy avatkozzon be "valamilyen formában" – közölte Vlagyimir Putyin szóvivője.

Dmitrij Peszkov hozzátette, hogy az orosz államfőt rendkívül aggasztják a kelet-ukrajnai fejlemények, de ennél többet nem mondott az őt megkereső újságíróknak.

A nap folyamán az orosz elnöktől kért védelmet Vjacseszlav Ponomarjov, a kelet-ukrajnai Szlovjanszk településen lévő városházát elfoglaló oroszpárti szakadárok vezetője. A térség több városában korábban számos kormányzati épületet foglaltak el a szakadárok, és a kijevi hatalom ultimátuma ellenére sokan továbbra sem vonultak ki.

Közben a szeparatisták elfoglaltak egy katonai repülőteret a kelet-ukrajnai Donyeck megyében lévő Szlovjanszk településen. (A hétfői eseményeket itt olvashatja.)

A kelet-ukrajnai oroszok kéréseinek, illetve ezek hivatalos bemutatásának azért van jelentősége, mert az indoklás szerint az orosz hadsereg az oroszok védelme érdekében vonult be a Krím-félszigetre. Ezek alapján nem zárható ki, hogy az orosz kormány ezekre a segítségkérésekre hivatkozva indít akciót Kelet-Ukrajnában.