Ukrán harckocsik tartanak Szlovjanszk felé

Vágólapra másolva!
Megindult a terroristaellenes művelet, a helyi média harcokról számolt be.
Vágólapra másolva!

Harcok bontakoztak ki a kelet-ukrajnai Szlovjanszk város peremén, ukrán harckocsik és más haditechnikai eszközök tartanak a város felé – jelentette kedd reggel az ukrán média a helyi Moszkva-barát szakadár vezetőkre és "önvédelmi erőkre" hivatkozva. Az önvédelmi erők egyik koordinátora, Mikola – aki családi nevét nem kívánta nyilvánosságra hozni – elmondta, hogy a Szlovjanszk szomszédságában fekvő Andrijivka faluban harcok folynak, fegyverropogás és robbanások zaja hallatszik onnan, ég a falusi tanács épülete, a város felé pedig páncélozott katonai járművek tartanak.

A férfi közlése szerint támadás érte a szlovjanszki szakadár önvédelmi erők néhány posztját.

Mikola azt feltételezi, hogy a Jobb Szektor nevű nacionalista szervezet emberei voltak a támadók – írta az Ukrajinszka Pravda internetes portál. Az UNIAN hírügynökség beszámolója szerint az andrijivkai faluházát az éjszaka folyamán gyújtották fel ismeretlen tettesek, a kétszintes épület teljesen kiégett, de senkinek sem esett baja. A szlovjanszki adminisztráció illetékesei azonban cáfolták azt, hogy lövöldözés volt a településen.

Vjacseszlav Ponomarjov, Szlovjanszk ügyvezető polgármestere, a helyi "önvédelmi dandár" parancsnoka ugyancsak azt állította több forrásra hivatkozva, hogy a város felé harckocsik és más katonai eszközök tartanak. A szakadárok nem akarják, hogy vér folyjon, és készek tárgyalni – tette hozzá.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség közölte, hogy katonai eszközöket, egyebek mellett páncélozott katonai járműveket láttak a Donyeck megyei Karamatorszk peremén is.

Az alábbi videón az látható, ahogyan hétfőn este Kelet-Ukrajnában feltartóztatnak egy Szlovjanszk felé tartó tankot. Az összegyűlő emberek a tankban ülőket a feladatukról kérdezik, azok ekkor árulják el, hogy Szlovjanszkba mennek.

Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán államfő eredetileg hétfő reggelig adott ultimátumot a kelet-ukrajnai önkormányzati épületeket megszállva tartó álarcos fegyvereseknek a megadásra, de a határidő anélkül telt el, hogy bármi is történt volna. Ezért hétfőn délelőtt Turcsinov bejelentette, hogy az ukrán hatóságok megindítják az említett terroristaellenes műveletet, amivel az oroszbarát fegyvereseket szeretnék harcképtelenné tenni, de hétfőn a Kelet-Ukrajnában tartózkodó külföldi tudósítók egytől egyig arról számoltak be, hogy nem látnak ukrán csapatmozgásokat.

A szeparatisták viszont újabb városokra terjesztették ki az ellenőrzésüket. Hétfő éjjel Kijevben már a kelet-ukrajnai beavatkozás mellett tüntettek a keleti országrész orosz befolyás alá kerülésétől tartó aktivisták.