Pénzügyi terrorizmussal vádolják a legnagyobb orosz bankot

Vágólapra másolva!
Büntetőeljárást indítottak a legnagyobb orosz bank, az állami tulajdonban lévő Szberbank és tizenhárom másik pénzintézet ellen "pénzügyi terrorizmus" gyanújával Ukrajnában. A kijevi hatóságok szerint az érintett bankok finanszírozzák a kelet-ukrajnai szeparatistákat.
Vágólapra másolva!

"A vizsgálatok folyamatban vannak, és a pénzmozgásokat korlátoztuk 14 bank esetében, amelyek pénzügyi hátteret nyújtottak a szeparatizmusnak. Összesen háromszáz ügyet továbbítottunk a bíróságoknak" – közölte az ukrán főügyész, aki egyedül a legnagyobb orosz hitelezőnek számító Szberbankot nevezte nevén az érintett pénzintézetek közül.

Egy nappal korábban az ukrán biztonsági szolgálat arról számolt be, hogy büntetőeljárást kezdeményezett meg nem nevezett orosz bankok munkatársai ellen, akiket szintén a kelet-ukrajnai szeparatista csoportok pénzelésével gyanúsítanak. Az SZBU szerint egy orosz pénzintézet például 45 millió hrivnyával (768 millió forint) támogatott oroszbarát ukrajnai fegyveres csoportokat idén március és április között.