Válságtalálkozót tartanak az ukrán helyzetről

Vágólapra másolva!
Az orosz, ukrán és amerikai külügyminiszter és az EU külügyi- és biztonságpolitikai főképviselője találkozik, hogy az ukrán helyzetről tárgyaljanak. Az álláspontok viszont annyira különböznek, hogy egyik fél sem fűz túl nagy reményeket a tárgyaláshoz. A fegyveres oroszbarát szeparatisták a múlt hét vége óta legalább tíz kelet-ukrajnai városban foglaltak el középületeket, szerdán három oroszbarát tüntetőt lelőttek Mariupolban. Az Egyesült Államok változatlanul szankciókkal fenyeget.
Vágólapra másolva!

Miközben az ukrán határ közelében orosz katonák állomásoznak, és több kelet-ukrajnai területet a felfegyverzett, oroszbarát szeparatisták vonták az ellenőrzésük alá, félő, hogy Vladimir Putyin meg fogja akadályozni, hogy bármilyen érdemi döntés szülessen a tárgyaláson – írja a Reuters.

Putyin az ukrán átmeneti kormányt tartja felelősnek: szerinte vérontást helyeznek kilátásba azáltal, hogy katonai erőt is bevetnek az orosz ajkú lakosság szeparatista lázadásának leverésére. „A konfliktus kiéleződése a polgárháború szélére sodorja az országot” – mondta Putyin Angela Merkelnek ezen a héten.

Washington ezzel szemben Oroszországot tartja felelősnek. Andrij Descsica ukrán külügyminiszter szerdán Genfbe érkezésekor a sajtón keresztül felszólította Moszkvát, hogy vonja vissza csapatait Ukrajna keleti határai közeléből. Megismételte ugyanakkor, hogy kormánya a különböző régióknak nagyobb önrendelkezést biztosító reformokra készül.

Több amerikai tisztségviselő arról beszélt, milyen további szankciókat kell Oroszországra kényszeríteni, ha továbbra sem hajlandó együttműködni a nyugati partnerekkel. Szerdán Barack Obama is arról nyilatkozott, hogy Oroszország további szankciókra számíthat, ha nem hagyja abba a szeparatista akciók támogatását.

Csütörtökön reggel még nem érkeztek hírek újabb összetűzésekről, de szerdán feszült volt a helyzet. Délután egy ukrán hadoszlop katonái tették le a fegyvert az őket feltartóztató oroszbarát szakadárok előtt a kelet-ukrajnai Kramatorszkban.

Este az Azovi-tenger partján lévő Mariupolban történt lövöldözés. A helyi média arról számolt be, hogy a város laktanyájához helyi idő szerint este nyolc körül mintegy ötszáz álarcos oroszbarát aktivista érkezett, és a támadók azt követelték az ukrán belügyi laktanya katonáitól, hogy álljanak át a lázadók oldalára. Tűzharc alakult ki, amelyben három oroszbarát aktivista meghalt, további 13 pedig megsebesült. A belügyminiszter beszámolója szerint 63 embert őrizetbe vettek, a legtöbb támadót lefegyverezték.

A fegyveres oroszbarát szeparatisták a múlt hét vége óta legalább tíz kelet-ukrajnai városban foglaltak el rendőrségi és más középületeket. E támadásokat a kijevi kormány szerint orosz ügynökök szervezik. Oroszország ezzel szemben azt állítja, hogy a térség orosz ajkú lakosságának az új kijevi vezetés elleni spontán tüntetéseiről van szó. Az orosz erők hasonló módszerekkel foglalták el a Krím félszigetet, erről itt olvashat bővebben.