Teherán szerint rendeződött az atomprogram legvitásabb pontja

Vágólapra másolva!
"Gyakorlatilag rendeződött" az iráni atomprogramról szóló nemzetközi tárgyalások egyik fő vitás pontja, az araki nehézvizes reaktor kérdése - mondta Ali Akbár Szálehi, az iráni atomenergia-hivatal vezetője.
Vágólapra másolva!

"Irán javaslatot tett az araki létesítmények lényegi módosítására, és a hatok országcsoportja, azaz az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország elfogada ezt a javaslatot. Ez a kérdés gyakorlatilag rendeződött" - mondta Szálehi, de további részletekre nem tért ki.

Teherán korábban már megszellőztetett egy olyan javaslatot, amely szerint úgy alakítanák át az Arakban található atomreaktort, hogy az lényegesen kevesebb plutóniumot termeljen. Az Egyesült Államok korábban azt javasolta, hogy a - még épülőfélben lévő - reaktorban nehézvizes technológia helyett könnyűvizes technológiát használjanak, de Irán ezt elutasította.

Teherán tavaly novemberben ideiglenes, hat hónapra szóló megállapodást kötött a "hatokkal". Az egyezmény alapján nem dúsíthatja ötszázalékosnál magasabb szintre uránkészleteit, a hatok pedig cserében enyhítik az ellene hozott nemzetközi szankciókat. A végleges és átfogó megállapodást júliusig akarják tető alá hozni a felek.

A végleges megállapodást előkészítő tárgyalássorozat egyik fő vitás kérdése az araki reaktor ügye. A nyugati hatalmak és Izrael ugyanis azzal vádolják Teheránt, hogy békés célú nukleáris tevékenységének leple alatt atomfegyver előállítására törekszik, amit az iráni kormány következetesen tagad. Az aggodalmak egyik forrása az, hogy ha az araki reaktor eredeti tervek szerint elkészül, abból Irán plutóniumot tud kinyerni, amely atomfegyverek előállításának alapjául szolgálhat.

Abbasz Aragcsi iráni külügyminiszter-helyettes szombaton bejelentette, hogy a hatokkal folytatott tárgyalások következő, technikai szintű fordulóját május 5. és 9. között, New Yorkban tartják meg, az atomsorompó-szerződés felülvizsgálati konferenciájával párhuzamosan. Aragcsi szavai szerint a New York-i tárgyalási forduló során kezdenek hozzá a végleges megállapodás megszövegezéséhez. A következő magas szintű politikai tárgyalások május 13-án kezdődnek Bécsben.