Ferenc pápa az ukrán konfliktusra is kitért húsvéti beszédében

Ferenc Pápa, Vatikánváros, húsvét
Pope Francis delivers the traditional "Urbi et Orbi" blessing for Rome and the world during Easter celebrations on April 20, 2014 at St Peter's square in Vatican. Easter Sunday celebrates the Christian belief in Jesus's death and resurrection and is marked around the world, often with a variety of not strictly religious local traditions like painted eggs or Easter Bunnies. AFP PHOTO / ANDREAS SOLARO
Vágólapra másolva!
A Vatikán szerint 200 ezren hallgatták a pápát a a Szent Péter téren.
Vágólapra másolva!

A világot sújtó éhezés és konfliktusok leküzdését, a védtelenek és kizsákmányolt emberek védelmét szorgalmazta Ferenc pápa vasárnap a Szent Péter bazilikából elmondott olasz nyelvű beszédében.

Ferenc pápa Szíriáért imádkozott és az iraki testvérháború áldozataiért, Közép-Afrikáért és Venezueláért. A pápa az izraeli-palesztin béketárgyalások “újraindulásával támasztott remények erősítését kérte“.

Forrás: AFP/Andreas Solaro

Egyben a nemzetközi közösség kezdeményezését szorgalmazta a megbékélésért és az erőszak megakadályozásáért Ukrajnában.

Ferenc pápa beszéde után Urbi et Orbi áldását adta Róma városára és az egész világra. Vasárnap délelőtt ünnepi misét mutatott be a Szent Péter téren.

A Szent Péter tér és a Vatikán környéke a zsúfolásig megtelt hívőkkel és turistákkal. A Vatikán több mint 200 ezresre becsülte a tömeget.

Az olasz hatóságok szerint ez volt a főpróbája XXIII. János és II. János Pál pápa április 27-i szentté avatásának, amelyre hasonló zarándoktömeget várnak a Szent Péter térre és a Vatikánnal szembeni sugárútra.