Tizenhárom holttestet találtak a Mount Everesten

Kép a lezúduló lavináról
The avalanche that killed at least thirteen sherpas is pictured as it barrels down a mountain in the Mount Everest Region on April 18, 2014. Rescuers on Mount Everest April 19 found the body of a 13th Nepalese guide buried under snow as authorities ruled out hope of finding any more survivors from the deadliest accident ever on the world's highest peak. AFP PHOTO/Buddhabir RAI
Vágólapra másolva!
Szombaton zúdult lavina a serpákra, még három embert keresnek.
Vágólapra másolva!

Újabb, már a tizenharmadik holttestre leltek a mentőalakulatok szombaton a Mount Everest hó- és jégrétege alatt, ahol előző nap lavina sodorta el serpa hegyi vezetők egy csoportját.

Még három embert keresnek, és a kutatók gyorsan dolgoznak, az időjárás viszonyok romlásától tartva - közölte vasárnap Maddhu Szunan Burlakoti, a nepáli kormány hegymászási ügyekkel foglalkozó osztályának vezetője.

Serpák mellett helikopterek is keresik a még meg nem talált három vezetőt, de illetékesek szerint nincs remény arra, hogy még életben lennének. A hegymászók megegyeztek, hogy négy napra felfüggesztik a mászást a világ legmagasabb, 8848 méteres hegyén, amelyről több expedíció is levonul a legalább 13 emberéletet követelő tragédia miatt.

A lavina mintegy 5800 méteres magasságban zúdult le a hegy nepáli oldalán. Bár viszonylag alacsonyan fekszik, a hegymászók szerint ez az az egyik legveszélyesebb része a Mount Everestnek.

A lezúduló lavina legalább 13 serpával végzett Forrás: AFP/Buddhabir Rai