Putyin folytatja az orosz expanziót

Vágólapra másolva!
Az Ukrajnában élő orosz anyanyelvűeket célozta meg az a törvénymódosítás, amelynek értelmében könnyebb lesz nekik megszerezni az orosz állampolgárságot. Ehhez le kell mondaniuk meglévő állampolgárságukról. A sztálini időkben elnyomott népeknek is gesztust gyakoroltak. 
Vágólapra másolva!

Jóváhagyta Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn azt a törvénymódosítást, amely megkönnyíti az állampolgárság megszerzését az egykori Szovjetunió területén élő orosz anyanyelvűek számára.

Az orosz állampolgárság egyszerűsített megszerzése a Krímben, illetve a Kelet- és Dél-Ukrajnában élő oroszok millióit célozhatja meg. Az Orosz Migrációs Szolgálat bizottsága személyes beszélgetés során állapítja meg azt, hogy a kérelmező személy orosz anyanyelvű-e. A törvény előírja, hogy csak a külföldi állampolgárságról való lemondás esetén szerezhetik meg egyszerűsített eljárásban az orosz állampolgárságot.

Putyin ugyancsak hétfőn jelentette be, hogy rendeletben rehabilitálta a krími tatárokat, örményeket, németeket, görögöket, mindazokat a népeket, amelyeket represszió sújtott a sztálini önkény idején.

A krími tatár kisebbség a félsziget közel kétmilliós lakosságának 12-15 százalékát teszi ki. 1944. előtt ez az arány mintegy 20 százalékos volt. A tatárok vallási és politikai vezetőinek a hitleri Németországgal való összejátszása miatt náci kollaboránsnak minősítették és kollektív bűnösnek kiáltották ki a teljes tatár lakosságot. 1944-ben néhány nap alatt a Krím-félszigetről Üzbegisztánba, Kazahsztánba, Tádzsikisztánba és a Szovjetunió más távoli vidékeire, munkatáborokba deportálták. Hasonló önkény sújtotta a rendeletben megnevezett más népcsoportokat is.