Újabb amerikai hadihajó érkezett a Fekete-tengerre

Vágólapra másolva!
Az amerikai fregattot eddig javították.
Vágólapra másolva!

Behajózott a Fekete-tengerre a Taylor rakétahordozó fregatt. Washington szerint így biztosítják NATO partnerországait, hogy készek az együttműködés megerősítésére.

Két hete érkezett a Fekete-tengerre a Donald Cook amerikai romboló, amely Tomahawk típusú robotrepülőgépekkel és Aegis rakétavédelmi rendszerrel van felszerelve. Amerikai hadihajók február eleje óta állomásoznak a Fekete-tengeren. Elsőként a Taylor fregatt és a Mount Whitney parancsnoki hajó érkezett. A fregatt azonban Törökország partjainál zátonyra futott, és emiatt túllépte a Fekete-tengeri jelenlétre vonatkozó, montreux-i egyezményben meghatározott határidőt. A fregatt Görögországban javításon esett át, és most visszatért a fekete-tengeri szolgálatra.

A montreux-i egyezmény értelmében azoknak az országoknak a hadihajói, amelyeknek nincs kijáratuk a Fekete-tengerre, legfeljebb 21 napot tartózkodhatnak ott. Az egyezmény meghatározza azt is, milyen osztályú és vízkiszorítású hajók teljesíthetnek szolgálatot. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter nemrég az állította, hogy az USA túllépi az egyezményben szereplő határidőket, de a Pentagon visszautasította a bírálatot.