Kijelölték a Krím félszigeten az orosz államhatárt

Vágólapra másolva!
Moszkvában az utóbbi hetekben nagyon gyorsan hoztak döntéseket a Krím integrálásáról.
Vágólapra másolva!

Kijelölték a Krím félsziget és Ukrajna között az orosz államhatárt – közölte az orosz Szövetségi Migrációs Szolgálat. A Rosszija 24 állami hírtelevízió jelentése szerint a hatóságnál elmondták, hogy péntektől lépnek hatályba a határátkelési szabályok a Krím félszigeten.

Ugyanakkor csak a közeljövőben döntenek a határátkelőhelyek számáról és helyéről, és még azt sem határozták meg, hogy pontosan milyen szabályok lesznek érvényesek a márciusban Ukrajnától egyoldalúan Oroszországhoz csatolt területről való ki- vagy az oda beutazáshoz, illetve ehhez milyen dokumentumokra lesz szükség. A személy- és áruforgalomra egyelőre semmilyen korlátozás nem vonatkozik – közölte az orosz hírtelevízió.

A március 16-án tartott krími népszavazást követően a szimferopoli parlamentben kikiáltott Krími Köztársaság és a félszigeten különleges státust élvező Szevasztopol város Oroszországhoz csatlakozásáról március 18-án írták alá a megállapodást a moszkvai Kremlben. Harmadnapra az orosz törvényhozás mindkét háza jóváhagyta a megállapodást, amely szerint az Ukrajnához tartozó területek az Oroszországi Föderáció új jogi alanyaivá váltak. Sem Ukrajna, sem a nemzetközi közösség nem ismerte el az elcsatolást.

Moszkvában az utóbbi hetekben rendkívüli gyorsasággal születtek meg az intézkedések a Krím félsziget bekapcsolásáról Oroszország jogi, közigazgatási és gazdasági vérkeringésébe. Az orosz parlament alsóháza pénteki ülésén újabb jogharmonizációs törvényjavaslatokat vitat meg.