Lemondott a dél-koreai miniszterelnök a kompbaleset miatt

Vágólapra másolva!
Bejelentette lemondását vasárnap a dél-koreai miniszterelnök, aki az április 16-i súlyos kompbaleset utáni kormányintézkedések során elkövetett hibákkal indokolta távozását. Csung Hong Von 2013 márciusa óta volt Dél-Korea miniszterelnöke. Az államfő még nem közölte, elfogadja-e a lemondást.
Vágólapra másolva!

Csung Hong Von a lemondását azzal magyarázta, hogy túl nagy terhet róna a kormányra, ha ő tisztségében maradna. "Az a helyes, ha vállalom a felelősséget, és lemondok" - jelentette ki sajtótájékoztatóján. A politikus bocsánatot kért a kormány nevében a baleset és az azt közvetlenül követő, legkevésbé sem hatékony intézkedések miatt.

Mint mondta, a koreai társadalom egyes részeiben régóta túl sok a szabálytalanság és hanyagság, de reményét fejezte ki, hogy ezeket a hibákat kiküszöbölik, így többé nem fordul elő hasonló baleset. Csung Hong Von 2013 márciusa óta volt Dél-Korea miniszterelnöke.

A ázsiai ország kormányát és a miniszterelnököt, valamint az illetékes hatóságokat heves bírálatok érték a kompbaleset miatt. Amikor Csung Hong Von gyászoló szülőket keresett fel, kifütyülték és volt, aki vizes palackot dobott felé. A szerencsétlenség óta eltelt időben az indulatok nem csitultak, a kormányra az áldozatok hozzátartozóinak egyre nagyobb dühe zúdul. A gyászolok azzal vádolják az ország vezetését, hogy nem tett eleget szeretteik biztonságáért és megmentéséért.

Dél-Koreában az elnök kezében összpontosul a végrehajtó hatalom, így Csung Hong Von lemondása valójában csak jelképes lépés. Pak Gun Hje elnök egyelőre nem szólalt meg, így azt sem tudni, hogy elfogadja-e miniszterelnökének lemondását. Hivatala arról tájékoztatott, hogy az elnök alapos mérlegelést követően hozza meg döntését.

A balesetben több mint 300-an, főként diákok és tanárok haltak meg vagy tűntek el. Az azonosított áldozatok hivatalos száma vasárnap 187-nél járt. A túlélők mindössze 174-en vannak. A hatóságok a 6825 tonnás komp irányításáért felelős mind a 15 tengerészt letartóztatták.

Itt találja cikkeinket a kompbalesetről.