Putyin környezetét támadja Amerika

Vágólapra másolva!
Az egyelőre nem várható, hogy magát Putyint is szankciókkal sújtják. Washington azt sem tervezi, hogy fegyvereket küldjön Ukrajnának.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok arra készül, hogy az ukrán válság miatt Oroszországot sújtó szankciók következő köre - amelyet várhatóan már hétfőn bejelentenek - Vlagyimir Putyin orosz elnök közvetlen környezetét érintse - mondta Tony Blinken amerikai helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó vasárnap a CNN televíziónak adott interjúban.

"A jövő héttől fogva - szövetségeseinkkel és partnereinkkel szoros együttműködésben - fokozzuk a nyomást Putyin közvetlen körére, az általuk vezetett vállalatokra, illetve a hadiiparra" - mondta Blinken. A helyettes tanácsadó nem zárta ki, hogy egyszer magát Putyin elnököt is sújthatják büntetőintézkedésekkel, de úgy vélte, nem megszokott gyakorlat, hogy személy szerint egy államfővel szemben vezessenek be szankciókat.

A The New York Times című napilap értesülése szerint valószínű, hogy a Rosznyeft állami olajvállalat és a Gazprom energetikai óriáscég vezetői kerülhetnek fel a szankciókkal sújtottak újabb listájára.

Tony Blinken a tv-interjúban arról is beszélt, hogy Washington nem fog fegyvereket küldeni Ukrajnának, mert az nem tenné képessé a kijevi kormányt arra, hogy szembeszálljon Oroszországgal. Idővel az hozhat változást, ha professzionalizálják a hadseregüket, ezért az Egyesült Államok inkább Kijev gazdasági támogatására fog összpontosítani.

Barack Obama amerikai elnök valamivel korábban azt hangoztatta malajziai sajtótájékoztatóján, hogy a világnak egységesen kell fellépnie Putyinnal szemben, és közös amerikai-európai üzenetet kell küldeni Oroszországnak, hogy vessen véget kelet- és dél-ukrajnai destabilizációs tevékenységének.