Fazekas Sándor mutatja be a kazah elnök könyvét

Nurszultan Nazarbajev kazah elnök könyvbemutató Fazekas Sándor
Fazekas Sándor a kazah elnök portréjával
Vágólapra másolva!
Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter részt vesz és felszólal „Nurszultan Nazarbajev Önéletrajz” című könyvének bemutatóján a Magyar Tudományos Akadémián, közölte a szaktárca. 
Vágólapra másolva!

A 73 éves kazah elnök, Nurszultan Nazarbajev önéletrajzi kötetét mutatják be a Magyar Tudományos Akadémián, a rendezvényen Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter is felszólal. Nazarbajev, a helyi kommunista párt egykori első titkára 1991 óta Kazahsztán elnöke, támogatói szerint stabilizálta és növekedési pályára állította az országot, kritikusai viszont azt mondják, hogy a hatalmat a saját és családja kezében összpontosította, elnyomta az ellenzéket és antidemokratikus irányba vitte el a választási rendszert.

Nazarbajev elnöksége idején, 2007-ben úgy módosították az alkotmányt, hogy az elnök akárhányszor újraválasztható. A parlament, amelyben csak az államfő pártjának képviselői foglalnak helyet, 2011 elején alkotmánymódosítással népszavazást írt ki az elnök hivatali idejének 2020-ig történő meghosszabbításáról. Ezt a döntést az alkotmánybíróság megsemmisítette, majd az alaptörvény ismételt parlamenti módosítása után 2011 áprilisában Nazarbajev előre hozott elnökválasztáson újabb ötéves mandátumhoz jutott. Külföldi megfigyelők szerint a választás nem volt demokratikus. 2011 végén szobrot emeltek az elnöknek.

A könyvbemutató helyszíne az MTA épületében Fotó: Hajdú D. András - Origo

2012 elején börtönbe zártak három embert, akik bírálták a rendszert. Néhány hónap múlva a kazah főügyészség bejelentette, hogy "szélsőségességük" miatt javasolja egy ellenzéki párt, valamint körülbelül 30 ellenzéki médium betiltását, amelyek "gyűlöletet szítottak a társadalomban, és a hatalom erőszakos megdöntésére biztatták" az embereket. Ugyanabban az évben betiltották a legnagyobb független kazah lapot, majd a Vzlgjad című ellenzéki újságot.

2012 decemberében nemzeti ünnepként bevezették az "első elnök napját", az állami televízió akkor műsorra tűzte a "Gyermekkorom égboltja" című trilógia első epizódját. Ez az elnök ifjúkoráról szól, illetve arról, hogy miképpen került a hatalomba. Mivel december elseje, az akkor bevezetett új ünnepnap szombatra esett, a kormány egy nappal meghosszabbította a hétvégét, hogy hétfőn is méltón lehessen ünnepelni az eseményt. Szintén akkor, a Nazarbajevről elnevezett asztanai egyetemen nemzetközi fórumot rendeztek, amelynek témája úgy szólt: Az elnök szerepe Kazahsztán fejlődésében.

Nazarbajev legidősebb lányát néhány hete választották meg a parlament alelnökének, s egyben a kormánypárt frakcióvezetőjének. Korábban az állami hírügynökséget irányította.

Fazekas Sándor a kazah elnök portréjával Fotó: Hajdú D. András - Origo

Orbán Viktor 2012 májusában találkozott Nazarbajevvel. Az akkori hír szerint a magyar kormányfő a keleti nyitás újabb jelentős sikerének tartotta az általa vezetett magyar kormányzati-üzleti delegáció kétnapos kazahsztáni látogatását. Orbán és Nazarbajev a két ország közötti hosszú távú stratégiai együttműködésben állapodott meg.

A hétfői könyvbemutatón mások mellett beszél Kazahsztán magyarországi nagykövete, Azerbajdzsán magyarországi nagykövete, a Kazah Írószövetség elnöke, és Horváth János, a Magyar Parlament korelnöke is.

(A könyvbemutatóról hamarosan beszámolunk.)