Luhanszkban is kikiáltották a köztársaságot orosz szakadárok

Vágólapra másolva!
Az ukrajnai Kosztyantinyivkában fegyverekkel vették be a rendőrséget szakadárok. Luhanszkban kikiáltották a köztársaságot.
Vágólapra másolva!

Donyeck megyéhez hasonlóan a kelet-ukrajnai Luhanszkban is kikiáltották vasárnap a "népi köztársaságot" azok a szakadárok, akik megszállva tartják az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) helyi részlegének épületét – írja a Szevodnya című ukrán lap hírportálja.

A lap helyszíni beszámolója szerint néhány százan rendeztek demonstrációt vasárnap az ország legkeletibb megyéjének székhelyén. "Az állami függetlenség kikiáltásáról szóló jegyzőkönyv" és a "nyilatkozat a luhanszki népi köztársaság szuverenitásáról" című dokumentumokat két ismeretlen nő olvasta fel az egybegyűltek előtt.

A tüntetésen szó volt arról, hogy a helyi szeparatisták a donyeckiekhez hasonlóan népszavazást kezdeményeznének a terület "luhanszki népi köztársaság" néven való függetlenné válásáról Ukrajnától. A megmozduláson ugyanakkor nem vett részt a megye szakadárok által önkényesen megválasztott polgármestere, Valerij Bolotov.

Moszkva-barát szakadárok április 6-án foglalták el a luhanszki SZBU épületét, amelyet azóta is megszállva tartanak.

Kosztyantinyivkában elfoglalták a rendőrséget

A rendőrkapitányság után a városi tanács épületét is elfoglalták szakadár fegyveresek hétfőn a Donyeck megyei Kosztyantinyivkában – közölte a megyei kormányzat egy szóvivője.

Az épületfoglalással újabb kelet-ukrajnai városra terjesztették ki az oroszbarát fegyveres akciókat.
"Azt gondolom, hogy a szokásos követelésekről lesz szó, ahogy más városokban már láttuk: a népszavazás és egy föderatív (szövetségi állami) kormányzást akarnak" – mondta el Ilja Szuzdaliev, a Kosztyantinyivkát is magában foglaló Donyeck megye szóvivője.

Helyszíni médiajelentések szerint mintegy 15-20, automata gépkarabélyokkal felfegyverzett szeparatista hajtotta végre a két épület elfoglalását. A város parancsnoka, akit helyben "Békefenntartó" néven ismernek, közölte: népszavazás megrendezését követelik a terület státusáról. A 80 ezres lakosságú Kosztyantinyivka Donyecktől mintegy 70 kilométerre északra található.