Rálőttek Harkiv polgármesterére

Vágólapra másolva!
A kelet-ukrajnai város vezetője életveszélyben van. Fák közül, hátulról lőtt az ismeretlen támadó.
Vágólapra másolva!

Meglőtték hétfőn délben Hennagyij Kernesz harkivi polgármestert – jelentette az Unian ukrán hírügynökség a kelet-ukrajnai nagyváros tanácsának sajtószolgálatára hivatkozva. Az egymásnak ellentmondó hírek szerint a támadás vagy kocogás, vagy biciklizés, vagy egy forrásnál, fürdés közben közben érte.

A polgármestert kórházba szállították és megműtötték. Állapota a polgármesteri hivatal legfrissebb közlése szerint továbbra is súlyos, de nem életveszélyes. A bűncselekmény részletei egyelőre nem ismeretesek. A sajtóirodája azt közölte, hogy egy erdőből, hátulról érte a golyó, ami a tüdejét és a máját is átlyukasztotta.

Kernesz 2010 óta polgármester, az oroszpárti RT szerint a politikus Janukovicsot támogatta az elnök távozásáig, azóta viszont az új ukrán vezetés mellett foglalt állást. A megtámadása előtti napon ultranacionalisták csaptak össze kormányellenes tüntetőkkel a városban, a csatának 14 sebesültje van.

Ukrán honlapoknak nyilatkozó megfigyelők valószínűnek tartják, hogy Kernesz ellen azért követték el a merényletet, hogy az ukrán válság közepette újabb feszültséget gerjesszenek Harkivban. Eszerint nem kizárt az sem, hogy esetleg az orosz titkosszolgálatok állnak a gyilkossági kísérlet hátterében.