Felkerültek az ukránok a fenyegetett népek listájára

Vágólapra másolva!
Masírozik előre a fenyegetett népek rangsorában Ukrajna.
Vágólapra másolva!

Az európai országok közül Ukrajna, Moldova és Törökország lépett előre a legtöbbet a nemzetközileg is elismert Fenyegetett népek rangsorban, állítja a Minority Rights Group International (MRG). A közép-ázsiai országok közül Kirgizisztán és Tádzsikisztán foglal el előkelő helyet a listán.

A kutatás szerint az ukrajnai Krím félsziget orosz bekebelezése különös aggodalommal töltötte el a térség 300 ezer fős őslakos népcsoportját, a krími tatárokat, akiket a szovjet rezsim alatt deportáltak, és később fokozatosan térhettek vissza a Krím félszigetre. A megfélemlítő légkör miatt sok krími tatár nem is szavazott a krími hatóságok által kezdeményezett 2014. márciusi népszavazáson, ahol az Oroszországhoz való csatlakozásról döntöttek.

Számos párhuzam vonható az ukrajnai és a moldovai helyzet között. Orosz etnikumú tüntetők ugyanis az Oroszországhoz való csatlakozást hangoztatták Moldova szakadár transznisztriai térségében, ahol egyébként orosz csapatok állomásoznak.

Törökország szintén jelentősen előrelépett a Fenyegetett népek rangsorában. Ahogy azt a nemrég zajlott törökországi tüntetések is jelzik, a közvélemény egyre kevésbé tűri a jogállami keretek leépítését.

Kirgizisztánban folytatódtak az önkényes letartóztatások, írja az MGM, gyakori a jogorvoslat hiánya, a kínzás, a zsarolás. Politikai indíttatású ítélet alapján életfogytiglanit kapott Azimzson Aszkarov üzbég etnikumú újságíró, miután a 2010-es, Dél-Kirgizisztánt sújtó etnikai konfliktus alatt emberi jogok megsértéséről tudósított.

Tádzsikisztánban a 2009-es vallási törvény elfogadása óta növekszik az iszlám vallás feletti állami ellenőrzés. 2014 márciusára a hatóságok országos kampányának köszönhetően egy kivételével az összes iszlám vallási iskolát bezárták.