Félkezes rekord született a Rubik-kocka kirakásában

Vágólapra másolva!
Egy 15 éves kanadai fiú közel 13 másodperc alatt megcsinálta, ötször is.
Vágólapra másolva!

Egy Ottawa környéki 15 éves fiú a hétvégén világrekordot döntött a Rubik-kocka fél kézzel való sorozatkirakásában - közölték hétfőn kanadai lapok. Antoine Cantin az torontói nyílt versenyen átlagosan 12,56 másodperc alatt rakott ki fél kézzel egy kockát. A versenyzőknek összesen öt feladványt kellett megoldaniuk, amelyek közül a legjobb és legrosszabb időt törölték és a többi három eredményt átlagolták.

Cantin, aki hét kanadai rekordot tudhat magáénak, júliusban részt vesz majd az amerikai Jersey City-i Liberty Science Centerben (LSC) megtekinthető kiállításon megrendezendő világversenyen. A Beyond Rubik's Cube (Túl a Rubik-kockán) elnevezésű tárlat múlt csütörtöki VIP-megnyitóján Rubik Ernőt Áder János köztársasági elnök "mutatta be".

"Az én átlagidőm demonstráláskor egy perc volt. Ez nem nagyon gyors, inkább nagyon normális" - nyilatkozott a saját megoldási sebességével kapcsolatban az idén a 70. életévébe lépő világhírű magyar feltaláló, építész. Rubik Ernő az NBC amerikai országos televíziónak adott interjújában felidézte, hogy 1974-ben azzal a szándékkal tervezte a kockát, hogy az érdekes gondolatébresztő legyen a diákjai számára. Elmondta, hogy a gyártók eleinte nem vetették rá magukat a találmányra, de az elmúlt 40 év alatt 300 millió darabot adtak el belőle.