Kicsúszott az irányítás az ukrán kormány kezéből Donyeckben

Vágólapra másolva!
Ezt Olekszandr Turcsinov államfő mondta egy szerdai értekezleten.
Vágólapra másolva!

A kijevi kormány nem képes ellenőrizni a Donyeckben kialakult helyzetet - jelentette ki Olekszandr Turcsinov ügyvivő államfő szerdán a megyei adminisztrációk vezetőinek Kijevben megtartott értekezletén. Az Unian hírügynökség beszámolója szerint Turcsinov azt mondta: "Ma ebben a városban (Donyeckben) a hatalom nem ellenőrzi a helyzetet, ahogy Donyeck megye egy részében sem."

Az ügyvivő államfő rendkívül veszélyesnek minősítette a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megyékben kialakult helyzetet, egy orosz támadás veszélyéről beszélt, és hangsúlyozta, hogy az ukrán fegyveres erőket teljes harckészültségbe helyezték.

Újabb önkormányzatot foglaltak el a szeparatisták

Oroszbarát szeparatisták a Donyeck megyei Horlivkában is elfoglalták szerdán a városi önkormányzat és a rendőrség központi épületét – közölte a kelet-ukrajnai városból egy rendőrségi tisztviselő. Egy másik forrás szerint az önkormányzatot mintegy 20 fegyveres vonta ellenőrzése alá. Fegyvereket rakodnak ki az épületnél – írja az Osztrov ukrán internetes oldal.

Horlivka a sokadik kelet-ukrajnai város, ahol az új kijevi kormánnyal szembehelyezkedő fegyveres csoportok középületeket foglalnak el, és népszavazás kiírását követelik az adott megye státusáról. Olekszandr Turcsinov ügyvivő államfő szerda délelőttre országos értekezletre hívta össze a megyei állami hivatalok vezetőit – közölte az ukrán parlament internetes oldala, amelyet az UNIAN hírügynökség idézett.