Őrizetbe vették a kijevi orosz katonai attasét

Vágólapra másolva!
Épp gyanús tevékenységet folytatott, amely nem egyeztethető össze diplomata státusával.
Vágólapra másolva!

Kémkedés gyanújával őrizetbe vették szerda este Kijevben az ukrajnai orosz katonai attasét. Az ukrán külügyminisztérium hivatalos bejelentése szerint az orosz diplomatát akkor tartóztatták le, amikor épp gyanús tevékenységet folytatott. A hatóságok ezzel kapcsolatban részleteket nem közöltek, mint ahogy nem közölték a katonai attasé nevét sem.

A külügyminisztérium nyilatkozata szerint az orosz katonai attasé olyan tevékenységet folytatott, amely nem egyeztethető össze diplomata státusával. Ezért - mint a minisztérium fogalmazott - nemkívánatos személynek nyilvánították, és a lehető leggyorsabban el kell hagynia Ukrajnát. Orosz részről egyelőre nem reagáltak a történtekre.

Oroszországot figyelmeztette az amerikai alelnök

Közben a nemzetközi jog tiszteletben tartására szólította fel Oroszországot az amerikai alelnök. Joe Biden - aki a napokban Ukrajnában tett látogatást - a washingtoni Atlanti Tanács nevű elemzőközpontban tartott beszédében arra figyelmeztette Moszkvát, hogy a jogsértésekért magas árat kell fizetnie. Az alelnök úgy értékelte, hogy Oroszország nem csupán Ukrajna szuverenitását sérti meg, de azt az alapvető nemzetközi jogi elvet is, amely szerint az európai határok nem változtathatók meg politikai megfélemlítéssel vagy katonai erővel.

Biden szerint az Egyesült Államok és európai partnerei nem riadhatnak vissza az Oroszországgal szembeni szankcióktól. Az alelnök ugyanakkor közvetve elismerte, hogy a szóban forgó szankciók a transzatlanti partnerek számára aránytalan terhekkel járhatnak. Beszédében a demokratapárti politikus felszólította az európai országokat, hogy tegyenek erőfeszítéseket energiaellátási forrásaik diverzifikálására, mert „Oroszországot nem szabad hozzásegíteni ahhoz, hogy energiakészleteit a szomszédos országok elleni politikai fegyverként használja”.

Joe Biden néhány nappal ezelőtt Kijevben hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok és a nemzetközi közösség sohasem fogja elismerni a Krím félsziget orosz bekebelezését. Sürgette ugyanakkor a kijevi vezetést, hogy tegyen jelentős lépéseket az alkotmányos reform és a hatalom decentralizációja terén. Hangsúlyozta annak fontosságát, hogy az ukrán állam biztosítsa a régióknak a helyi önkormányzás lehetőségét, nyújtson védelmet a nemzetiségeknek anyanyelvük használatában és szokásaik gyakorlásában, ugyanakkor Ukrajna maradjon egységes és szuverén állam.