Ukrajna bepereli Oroszországot a Krím miatt

2014.05.01. 13:06

Kijev a hágai Nemzetközi Büntetőbírósághoz fordul, hogy felelősségre lehessen vonni Oroszországot a Krím megszállásáért.

Ukrajna keresetet készül indítani Oroszország ellen a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságon (ICC) a Krím félsziget bekebelezése miatt - közölte Petr Porosenko elnökjelölt.

A milliárdos politikus, aki a május 25-re kiírt, előre hozott elnökválasztás legesélyesebb jelöltje, a Suszter Live nevű kereskedelmi rádiócsatorna műsorában azt mondta, hogy már dolgoznak az ICC-nek beadandó kereseten. Az "előkészítésben európai jogászok és amerikai partnerek is részt vesznek", hogy "felelősségre lehessen vonni Oroszországot a Krím megszállásáért" - tette hozzá, a Gazeta.ua ukrán hírportál ismertetése szerint.

Porosenko azt mondta, hogy országa a stockholmi (kereskedelmi) döntőbíróságnál is eljárást kezdeményez a Krím ügyében. "Ez az ügy nem arról szól, hogy kinyilvánítsuk, ki az agresszor, hanem olyan hatékony lépésekről, amelyek sokmilliárdos (kártérítési) felelősséget rónak majd Oroszországra, és rákényszerítik - ha a nemzetközi közösség tagja akar maradni - a bíróság döntéseinek végrehajtására és mindazok felelősségre vonására, akik meghozták a bűnös döntéseket" - mondta az ukrán elnökjelölt.