Az ukrán hadművelet "az utolsó szög volt a koporsóban"

ukrajna konfliktus szlovjanszk kramatorszk
2421860 Ukraine, Slavyansk. 05/03/2014 The wounded in the attack of Kramatorsk in a hospital room of the Central Hospital in Slavyansk.
Vágólapra másolva!
Folytatódtak az oroszbarát szeparatisták által elfoglalt épületek visszafoglalását célző ukrán katonai műveletek az ország keleti részén. Az oroszok szerint a helyiek tőlük kérnek segítséget, de még tanakodnak, mit lépjenek. Egy helyi szakadár hadsereget szervezett. Kiszabadultak az EBESZ-megfigyelők. Amerika és Oroszország továbbra is egészen másképp látja, ki a felelős.
Vágólapra másolva!

A kelet-ukrajnai Kramatorszkban folytatódott szombaton az ukrán kormányerők hadművelete az oroszbarát szakadárok ellen. Ezt Arszen Avakov ukrán belügyminiszter jelentette be. A politikus tájékoztatása szerint erőik elfoglalták a tévétornyot Kramatorszk városában, amely közel fekszik a szakadárok által elfoglalt másik településhez, Szlovjanszkhoz, ahol pénteken heves harcok dúltak. Avakov Facebook-üzenetében azt írta, hogy a kormányerők folytatják előrenyomulásukat. Áldozatokról ugyanakkor semmit nem közölt. A hadműveletben az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) helyi részlegének székhelyét is visszaszerezték.

A hatóságok közben százharminc embert őrizetbe vettek szombaton Odesszában, ahol előző nap több tucatnyian meghaltak, amikor kigyulladt a szakszervezetek háza, ahová oroszbarát szakadárok menekültek, miután összecsaptak a Kijev-párti aktivistákkal. Petro Luciuk, helyi rendőrfőnök kijelentette, hogy az őrizetbe vett embereket a zavargásokban való részvétellel, továbbá előre megfontolt szándékkal elkövetett bűncselekménnyel vádolhatják. Hozzátette: a rendőrség megtesz mindent annak érdekében, hogy a jövőben elkerüljék az ilyen tragédiákat.

A tüzet helyi médiajelentések szerint Molotov-koktél okozhatta. Szemtanúk arról számoltak be, hogy a szakszervezetek házában elbújt oroszbarát szakadárok lövöldöztek az épületből, köveket és Molotov-koktélokat dobáltak le a tetőről és az ablakokból. Szombaton oroszpártiak százai gyűltek össze az épületnél, az előző napi eseményekre emlékezve, rendőrök vették őket körbe. Volt, aki virágokat helyezett el, mások oroszbarát szlogeneket skandáltak, közölte a BBC, hozzátéve: dulakodások is voltak ellenséges csoportok között, ukrán zászlókat is égettek.

Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a zavargások és a halálesetek felelőseinek azonosítását célzó független vizsgálatot sürgetett. Catherine Ashton úgy fogalmazott, független vizsgálatnak kell feltárnia azokat a tényeket, amelyek ilyen sok emberélet tragikus elvesztéséhez vezettek, a bűncselekmények felelőseit pedig bíróság elé kell állítani. Egyúttal visszafogottságra intette a feleket annak érdekében, hogy a helyzet ne romoljon tovább. "Az Európai Unió sürgeti, hogy mindenki tanúsítsa a lehető legnagyobb önmérsékletet és ne használja fel ezt a tragédiát további gyűlöletszításra, megosztásra és erőszakra" - fogalmazott, és részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak.

Az utolsó szög a koporsóban

Az odesszai tragikus eseményeket követően lehetetlenné válik Oroszország vagy más állam számára meggyőzni a Délkelet-Ukrajnában élőket arról, hogy tegyék le a fegyvert - jelentette ki Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője. "Mostantól Oroszország gyakorlatilag elvesztette befolyását ezek felett az emberek felett, mert nem lehet őket majd meggyőzni arról, hogy az életüket fenyegető közvetlen veszély közepette letegyék a fegyvert". Ez ilyen körülmények között bármelyik államnak lehetetlen - tette hozzá.

"Megértjük, hogy az európai partnereinkkel folytatott párbeszéd nélkül gyakorlatilag lehetetlen a rendezés. De erre egyedül nem vagyunk képesek" - mondta. A kijevi hatóságok és nyugati támogatóik közvetlenül felelősek az odesszai vérontásért - hangoztatta az elnöki szóvivő, aki abszurdnak nevezte az ukrajnai elnökválasztás megrendezését ilyen körülmények között.

A CNN úgy idézi Peszkovot: a hadművelet "az utolsó szög volt" a békés megoldást célzó genfi egyezmény koporsójában (A linken elérhető cikk frissített változatában már nem szerepel mindez). A négyoldalú megállapodás arról szólt, hogy az illegális csoportok leteszik a fegyvert, és elhagyják az elfoglalt épületeket. Peszkov azt mondta, Oroszország segélykérő telefonhívások ezreit kapta a helyiektől az elmúlt 24 órában. "A legtöbben aktív segítséget kérnek Oroszországtól", mondta, hozzátéve: Putyint informálták a hívásokról. Ez azért fontos nyilatkozat, mert nemrég az orosz felsőház felhatalmazta Putyint, hogy bevesse az orosz hadsereget az ukrajnai orosz állampolgárok védelme érdekében. A szóvivő azonban nyitva hagyta azt a kérdést, hogy ez most megtörténik-e. Új helyzet állt elő, még nem tudják, mitévők legyenek – ismételgette a Washington Post tudósítása szerint.

A CNN a kijevi védelmi minisztériumra hivatkozva azt közölte, hogy két ukrán Mi24-es helikoptert lőttek le, egy másik harci helikopterük pedig megrongálódott. Oroszbarát szeparatisták egy gyógyszereket szállító helikopter sérült pilótáját túszul ejtették, közölték.

A kramatorszki támadás közben megsérült katona a szlovjanszki kórházban Forrás: RIA Novosti/Mikhail Voskresenskiy

Szintén a CNN közlése szerint egy luhanszki szakadár vezér, Valerij Bolotov szükségállapotot hirdetett a városban, kijárási tilalmat "rendelt el", és a "Délkeleti Hadsereg" megalapítását jelentette be. Azt mondta, számítása szerint a helyi rendfenntartók a luhanszkiak oldalán tesznek esküt. "Ha nem, akkor árulókká váltok és háborús büntetést kaptok", közölte egy videóüzenetben. Bolotov azt mondta, a sereg Kijev felé indul majd.

Amerika és Oroszország megint nincs közös hullámhosszon

"Üdvözlendő" lépésnek nevezte az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet ukrajnai katonai megfigyelőinek szabadon engedését az oroszbarát erők által John Kerry amerikai külügyminiszter, de további lépéseket sürgetett a helyzet lecsillapítása érdekében.

A Kinshasában tartózkodó Kerry elmondta: telefonon beszélt orosz kollegájával, Szergej Lavrovval, és közölte vele, hogy Washington kulcsfontosságúnak tartja, hogy Oroszország visszavonja támogatását a szeparatistáktól. Bejelentette, hogy mindketten kapcsolatba lépnek Didier Burkhalter svájci államfővel, az EBESZ soros elnökével, hogy áttekintsék, miként játszhat nagyobb szerepet a szervezet az erőszak lecsillapításának elősegítésében.

Eközben az orosz külügyminisztérium Moszkvában közölte, hogy a tárca vezetője már telefonbeszélgetést folytatott Didier Burkhalterrel, és "a felek megvitatták, miként lehet az EBESZ lehetőségeit felhasználni arra, hogy rávegyék Kijevet a katonai hadműveletek befejezésére Ukrajna délkeleti térségeiben", illetve arra, hogy tartsa be az április 17-én kötött genfi megállapodásban foglaltakat.

A külügyminisztériumi közlemény a John Kerryvel folytatott telefonbeszélgetést ismertetve arról is beszámolt, hogy Lavrov felszólította az Egyesült Államokat, "használja fel minden befolyását arra, hogy Kijev, amely saját népe ellen indított háborút, szüntesse be a katonai hadműveleteket Délkelet-Ukrajnában, hívja vissza erőit és engedje szabadon a tüntetések résztvevőit".

Lavrov a német külügyminiszterrel is beszélt. Moszkvai tájékoztatás szerint Lavrov erőszakhullámtól óvott, attól tart ugyanis, hogy az EBESZ-megfigyelők szabadon engedésével az ukrán csapatok nagyszabású támadást indítanak Kelet-Ukrajnában az oroszpártiak ellen. Szergej Lavrov és Frank-Walter Steinmeier egyetértettek abban, hogy tárgyalásokra kell bírni a "kijevi hatalmat" és az ország délkeleti felének "képviselőit", közölte Moszkva. E tárgyalásokat pedig az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnek (EBESZ) kell vezetnie.

A német külügyminiszter köszönetet mondott Vlagyimir Lukinnak, az orosz elnök Délkelet-Ukrajnába küldött különleges képviselőjének a nemzetközi katonai megfigyelők szlovjanszki oroszpárti erők általi szabadon bocsátásáért. A szombaton elengedett csoport jórészt németekből állt.