Visszavágnak a szakadárok Ukrajnában

Vágólapra másolva!
Miután szombaton is folytatódtak az ukrán erők hadműveletei a kelet-ukrajnai oroszbarát szeparatisták által elfoglalt épületek visszafoglalására, a moszkvabarát szakadárok több helyen is fegyverrel vágtak vissza.
Vágólapra másolva!

Oroszbarát fegyveres lázadók megtámadták szombaton az ukrán belügyi csapatok egyik egységét a kelet-ukrajnai Luhanszk városban és megsebesítettek egy katonát. Ugyancsak Luhanszkban megsebesítettek egy újoncot egy toborzóhelynél - közölte az ukrán belügyminisztérium helyi kirendeltsége. A helyi média más kelet-ukrajnai városokból is jelentett incidenseket.

Az oroszbarát fegyveresek lövéseket adtak le a belügyi egységre, és hanggránátokat dobtak annak tagjaira. Nem sokkal korábban, amikor a katonák még a laktanyájukban voltak, mintegy húsz ember a laktanya kapuja előtt autógumikat hordott össze és felgyújtotta azokat, hogy megakadályozza a kijutásukat. A toborzóhely, ahol automata fegyverből lövés érte az újoncot, Luhanszk egy másik pontján van.

Valerij Bolotov, a luhanszki körzet önjelölt szakadár kormányzója órákkal korábban videoüzenetben bejelentette, hogy "mozgósítani kell minden embert", és követelte a rendfenntartó erők helyi képviselőitől, hogy tegyenek hűségesküt a "délkeleti hadseregnek", különben statáriális bíróság elé állítják őket.

Donyeckben a szakadárok az este megszállták a biztonsági szolgálat (SZBU) székhelyét - jelentette a helyi média. A gumibotokkal és baseballütőkkel felfegyverkezett mintegy 2000 ember "Oroszország!" és "Nem bocsátjuk meg Odesszát!" kiáltásokkal elfoglalta az épületet, amelyet nem védett senki.

Kijev-párti és oroszbarát fegyveresek közötti összecsapásban és épülettűzben, az odesszai szakszervezetei székházban halt meg pénteken több mint 40 ember, többségük az oroszbarát félhez tartozott.

Kosztyantyinivka városban, a tévétorony mellett is voltak összecsapások szombaton szakadárok és az ukrán rendfenntartók között. Lövések hallatszottak a helyről, majd megszűnt a tévéadás a toronyból. Mariupolban szeparatisták eltorlaszolták az utcát a polgármesteri hivatal előtt, autógumikat hordtak össze és gyújtottak fel. Lövések is hallatszottak a helyi média szerint.

Andrij Parubij, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára a Kanal 5 tévéadón közölte: a szlovjanszki és kramatorszki hadműveletek befejezése után elkezdik az antiterrorista művelet aktív fázisát más olyan városokban is, amelyek a szakadárok ellenőrzése alatt állnak.

A szombati ukrán lépésekről, az orosz, amerikai és EU-s kommentárokról ebben az összefoglalóban olvashat részletesen.