Vizsgálatot ígérnek az ukránok a lázadókra gyújtott ház miatt

Vágólapra másolva!
Luhanszkban vasárnap elfoglalták a hadkiegészítő parancsnokságot.
Vágólapra másolva!

Az ukrán miniszterelnök az ország biztonsági szolgálatát okolja amiatt, amiért a dél-ukrajnai Odessza városában 42 ember meghalt. Erről Arszenyij Jacenyuk kormányfő beszélt vasárnap a BBC-nek.

A kormányfő azt mondta, hogy teljes, átfogó, független vizsgálatot szeretne az ügyben. Odesszában pénteken kigyulladt az az épület, ahol az oroszbarát szakadárok menedéket kerestek. Többen az ablakon ugráltak ki az égő házból.

A tűzeset körülményeiről azt mondta: a rendőrség odesszai régiójának vezetőjét már eltávolították, és az ügyészség is vizsgálatot indított az ügyben.

A kormányfő az oroszbarát csoportokat hibáztatta, amiért kiprovokálták a zavargásokat. Azzal vádolta Oroszországot és oroszbarát tüntetőket, hogy háborút folytatnak az Ukrajna ellen.

A Moszkva-barát szakadár fegyveresek a kelet-ukrajnai Luhanszkban vasárnap reggel elfoglalták a hadkiegészítő parancsnokságot. Az UNIAN hírügynökség szerint az itt elfogott ukrán sorkatonákat ismeretlen helyre szállították, miután a tömeg megpróbálta meglincselni őket.

Az orosz határhoz közeli délkelet-ukrajnai Mariupolban ismeretlenek az éjszaka felgyújtották a kormányzó Haza (Batykivscsina) párt irodáját. Vasárnapra virradóra a szakadárok autógumikat gyújtottak fel a pártiroda közelében fekvő polgármesteri hivatalnál, lövések is hallatszottak.

A városközpontban megszűnt a közvilágítás, a mobiltelefon-hálózat sem működött. Sérültekről nem érkeztek hírek.

Arszen Avakov belügyminiszter a Facebook-oldalán azt közölte: vasárnap folytatódott a Nemzeti Gárda és a hadsereg terrorellenes művelete az ugyancsak többségben oroszok lakta kelet-ukrajnai Kramatorszkban.

Az ukrán védelmi minisztérium szerint a katonák felszámoltak egy barikádot a város felé vezető úton, a felfegyverzett "terroristák" pedig szétszéledtek. A hadsereg akcióiban senki sem sérült meg.