Bizonyíték van arra, hogy Putyin keveri a kártyát Kelet-Ukrajnában

Vágólapra másolva!
Egy az ukrán titkosszolgálat által elfogott telefonbeszélgetés arra utal, hogy Valgyimir Putyin orosz elnök jóváhagyásával engedték szabadon szombaton a szakadárok által Szlovjanszklban fogva tartott EBESZ-megfigyelőket. A magas rangú európai katontiszteknek háromszor is halálfélelmük volt a fogság alatt, és a szökés is megforuldt a fejükben.
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyin orosz elnök keze bizonyíthatóan benne van az ukrajnai balhéban. A Forbes gazdasági lap internetes kiadásának beszámolója szerint a múlt héten foglyul ejtett EBESZ-megfigyelők szabadon engedése az ő jóváhagyásával történt. Pedig Oroszország eddig azt állította, nincs közvetlen befolyása a kelet-ukrajnai eseményekre. Ezzel szemben az ukrán titkosszolgálat által rögzített, majd közzétett, május 1-jei és 2-ai telefonbeszélgetések az ellenkezőjét bizonyítják.

Az Igor Girkin (alias Sztrelkov) tábornok, a donyecki szakadár népköztársaság katonai főparancsnoka és Vlagyimir Lukin, Putyin elnök térségbeli különmegbízottja közötti beszélgetésekben arról esik szó, hogy együtt fogják véghezvinni „azt a bizonyos dolgot”, ami miatt az Európai Tanács főtitkárának képviselője is Donyeckben lesz. Szó esik arról, hogy Girkint beavatták a dologba, amelyet „a legmagasabb szinteken” hagytak jóvá, és hogy reggel intézzék el, mert később kiújulhatnak a harcok.

Az EBESZ-csoport tagjait, valamint öt ukrán segítőjüket több mint egy héten keresztül tartották fogva a szeparatisták, mielőtt szombaton kora reggel elengedték volna őket (egy svéd megfigyelőt betegsége miatt korábban elengedtek). A megfigyelőkkel együtt fogva tartott öt ukránt a Bundeswehr szállította Kijevbe. Szlovjanszkból való kijutásukat Lukin szavatolta.

A Forbes szerint nincs okuk kételkedni a felvételek hitelességében.

Szökésen gondolkodtak a megfigyelők

A szabadon engedett megfigyelők vasárnap érkeztek Berlinbe, ahol egyikük, Krzysztof Kobielski lengyel őrnagy cáfolta a szlovjanszki szakadárok vezetőjének, Vjacseszlav Ponomarjovnak azt az állítását, hogy vendégként bántak velük. Azt mondta, hogy szinte teljesen elvágták őket a külvilágtól, és semmilyen információhoz nem jutottak hozzá. "Aligha érezheti magát valaki vendégnek, ha egész nap gépfegyveres katonák őrzik."

Josef Prerovsky cseh alezredes szerint elrablóik nem bántották és nem éheztették őket, de elvették minden személyes értéktárgyukat és számítógépüket is, amit aztán vissza sem kaptak. "Gondolkodtunk azon, hogy megszökünk, de azután letettünk erről, mert úgy gondoltuk, hogy egy fegyveresektől hemzsegő városban nem jutna messzire egy ilyen viszonylag nagy csoport."

Fogva tartásuk alatt háromszor volt halálfélelmük: először, amikor a szakadárok megkötözték és nyolc óra hosszára egy pincébe zárták őket, másodszor, amikor szombaton felvitték őket egy emeletre, és közölték velük, hogy élő pajzsként fogják őket használni, ha az ukrán biztonsági erők megostromolják Szlovjanszkot, harmadszor pedig akkor, amikor szombat este tűzpárbaj tört ki a környéken, és két óra hosszáig tartott a lövöldözés. Az alezredes szerint katonai pályafutása során soha nem volt még ilyen helyzetben.

Prerovsky szerint Szlovjanszk környékén nem láttak egyetlen orosz reguláris katonai egységet sem, de olyan veteránokat igen, akik valószínűleg megjárták Csecsenföldet, és felbérelték őket arra, hogy Kelet-Ukrajnába menjenek.