Tucatnyi áldozatot hozott az ukrán offenzíva

Vágólapra másolva!
Az ukrán kormányerők hétfőn hat embert veszítettek a kelet-ukrajnai Szlovjanszk körüli harcokban és sok sebesültjük van, de előrenyomulásuk során az oroszbarát szakadár erők is számottevő veszteségeket szenvedtek - derült ki a két oldal jelentéseiből.
Vágólapra másolva!

Marina Osztapenko, az ukrán nemzetbiztonsági szolgálat, az SZBU sajtószóvivője Facebook-oldalán hétfő este arról számolt be, hogy a kormányerők a Szlovjanszk körül zajló harcokban hétfőn hat embert veszítettek és mintegy 100 tagjuk megsebesült.

Arszen Avakov ukrán belügyminiszter nap közben Kijevben még azt közölte, hogy a kormányerők négy katonát vesztettek, és mintegy 30 a sebesültjeik száma.

Az oroszbarát fegyveresek az Unian ukrán hírügynökség késő esti híre szerint Szlovjanszkból azt jelentették, hogy nyolc halottjuk és 10-12 sebesültjük van.

Igor Sztrelkov - eredeti nevén Igor Girkin - a szlovjanszki oroszbarát fegyveresek vezetője a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek korábban arról számolt be, hogy "a felkelők" tíz embert veszítettek a civil lakosokat is beleszámítva, amikor az ukrán rendvédelmi erők tűz alá vették az egyik közúti ellenőrző pontjukat. A sebesült szakadárok számát Sztrelkov 20-25-re tette.

Az Interfax orosz hírügynökség hírportálja a szlovjanszki önvédelem törzskarának egyik, magát megnevezni nem akaró tagját idézte, aki szerint nagy a veszteségük, több mint 20 emberük esett el, leszámítva a polgári áldozatokat.

A Donyecktől északra fekvő kelet-ukrajnai Szlovjanszk stratégiailag fontos, jelentős vasúti csomópont. Az ukrán biztonsági erők a múlt hét közepén páncélos járművek és helikopterek bevetésével indítottak offenzívát az oroszbarát szeparatisták által ellenőrzött város és a szomszédos Kramatorszk visszafoglalására.

Hétfőn Odesszában különleges erőket vetett be a kormányzat, Kijev körül pedig ellenőrző pontok felállítását kezdték el.