A NATO nem számol orosz invázióval

Vágólapra másolva!
Oroszország célja, hogy nagy legyen a befolyása Kelet-Ukrajnában, de ehhez nem szükséges hadsereget küldeni oda. Legalábbis most úgy tűnik.
Vágólapra másolva!

A NATO katonai főparancsnoka szerint az orosz hadsereg egységei nem fognak bevonulni Ukrajna keleti részébe, mert Moszkva más eszközökkel is el tudja érni céljait.

Philip Breedlove tábornok erről Kanadában, egy ottawai védelmi konferencián beszélt hétfőn.
Elmondta, biztos abban, hogy különleges orosz egységek már tartózkodnak Ukrajnában. Néhány nappal ezelőttig úgy gondolta, hogy a fő erők is bevonulnak, és igyekeznek összeköttetést biztosítani Oroszországgal a Krím felé, de most már másképpen vélekedik.

"Ma már nem hiszem, hogy ez a következő lépések legvalószínűbb forgatókönyve. Most már azt gondolom, hogy Vlagyimir Putyin elnök el tudja érni céljait Kelet-Ukrajnában úgy is, hogy erőinek soha nem kell átlépniük a határt" – mondta Breedlove.

Hozzátette, Moszkvának így is megvannak a képességei arra, hogy növelje Ukrajna instabilitását.
Az amerikai tábornok úgy vélte, az orosz vezetés eszközei közé tartozik az ukrán kormány szavahihetőségének megtépázása, a zavargások segítése, illetve megteremteni a hátteret egy olyan szeparatista mozgalom tartós tevékenységéhez, amely képes biztosítani, hogy Oroszország elegendő befolyással rendelkezzen Kelet-Ukrajnában.