Az Eurovízióra is begyűrűzött az ukrajnai konfliktus

Vágólapra másolva!
Kifütyülték az orosz énekeseket az Euróvíziós Dalfesztivál keddi gálaestjén. Kiderült, hogy a szervezők még Ukrajna részének tekintik a Krímet. Eközben Ukrajnában folytatódnak a harcok: Mariupolban elzavarták a szakadárokat, Szlovjanszkban megakadályozták a kitörésüket.
Vágólapra másolva!

Kifütyülték az orosz énekeseket az Eurovízió keddi koppenhágai gálaestjén. A 17 éves Tolmacsevij ikrek azok között voltak, akik bekerültek a dalverseny döntősei közé, de amikor azt bejelentették a műsorvezetők, a tízezres közönség pfujolásba kezdett. Pedig az ikrek érzelmes dalukban a szeretetről énekeltek, nyilatkozataikban pedig nagy ívben kerülték az aktuálpolitikát.

Nem így az ukrán versenyző, Marija Jaremcsuk, aki többek között arról beszélt, hogy alig tudott a felkészülésre koncentrálni az ukrajnai események miatt. A döntőbe azért ő is bekerült. Az Euobserver szerint nagyon ritka a pfujolás a vetélkedőn, a legutóbb 8 éve, 2006-ban volt példa erre.

A szervezők közben jelezték, hogy hiába szállta meg Oroszország a Krím félszigetet, az onnan érkező szavazatokat továbbra is Ukrajnához számolják, mivel a területen ukrán telekommunikációs szolgáltató működik.

Ukrajnában eközben nem hivatalos értesülések szerint a biztonsági erők visszafoglalták a szakadároktól a városházát a Donyeck megye déli részén lévő Mariupolban. A 0629.com.ua nevű helyi hírportál jelentése alapján az épület környékén reggel munkaruhás emberek bontották a barikádokat, az odahordott gumiabroncsokat teherautókra pakolták. Az épület visszafoglalása közben a környéken lakók nem hallottak lövéseket. A városi egészségügyi szolgálat szerint senki nem fordult hozzájuk orvosi segítségért, lőtt sérüléssel senkit nem kellett ellátniuk.

A kelet-ukrajnai megye északi részén, Szlovjanszk környékén azonban szerda reggel is folytatódtak a harcok a terrorellenes művelet erői és a szakadárok között. Dmitro Timcsuk ukrajnai katonapolitikai szakértő, újságíró, az "Információs Ellenállás" nevű szervezet koordinátora szerint a szakadárok egy csoportja megpróbált kitörni a városból, de feltartóztatták őket, és tűzharc bontakozott ki. A biztonsági erők tagjai közül senki sem sérült meg, a szakadárok veszteségeiről nem érkezett hír.

A városban éjjel is folyamatosan ropogtak a gépfegyverek, és két nagy erejű robbanást is hallani lehetett. A TSZN ukrán televízió tudósítása szerint a Szlovjanszkban élők a harcok miatt napok óta félnek kimenni az utcára, sokan a munkahelyükön éjszakáznak, a gyerekeket nem engedik iskolába, ahova nehezen is tudnának eljutni, mert nem járnak a tömegközlekedési eszközök.