Lemondott a BBC elnöke

Vágólapra másolva!
Szívműtéten esett át, ezért egészségi okokra hivatkozva távozik posztjáról Chris Patten, a BBC elnöke.
Vágólapra másolva!

Egészségi okok miatt lemondott a BBC elnöke, Chris Patten, aki előzőleg komoly szívműtéten esett át. Kedd éjszaka közzétett nyilatkozatából kiderül, hogy április 27-én mellkasi fájdalmakkal kórházba szállították, és másnap megműtötték.

Orvosai azt mondták neki, hogy a jelenlegi ütemben nem folytathatja munkáját, így kénytelen volt lemondani a BBC Trust éléről, mert ez a feladat "száz százalékos odaadást igényel" - áll Patten közleményében.

Chris Pattent - Hongkong utolsó brit gyarmati kormányzóját, az Európai Bizottság volt külügyi biztosát, a brit politikai közélet egyik legtekintélyesebb személyiségét 2011 áprilisában választották a BBC elnökévé. Mandátuma 2015 áprilisáig szólt volna.

A BBC az ő hivatali ideje alatt élte át kilenc évtizedes fennállásának legsúlyosabb etikai válságait. Két éve kiderült, hogy a BBC televízió valaha legnépszerűbb műsorvezetője, a 2011-ben 84 évesen elhunyt Jimmy Savile - aki az 1960-as évektől az 1980-as évek végéig vezette a BBC különböző könnyűzenei és gyermekműsorait - csaknem negyven éven keresztül súlyos szexuális bűncselekmények végeláthatatlan sorát követte el 12-13 éves lányok és fiúk sérelmére, nem egyszer a BBC helyiségeiben. A botrányt súlyosbította, hogy a BBC először megpróbálta eltussolni az ügyet.

Ez a botrány még el sem ült, amikor a BBC legnézettebb esti hírmagazinja, a Newsnight egy ellenőrizetlen - és mint kiderült, teljesen alaptalan - információ közreadásával pedofil bűncselekmények gyanújába keverte a kormányzó brit Konzervatív Párt egyik veterán politikusát, az azóta elhunyt Robert Alistair McAlpine-t, Margaret Thatcher néhai miniszterelnök egykori tanácsadóját.