Sztárok bojkottálják az egyik leghíresebb Beverly Hills-i hotelt

Jay Leno a Beverly Hills Hotel előtti tüntetésen, mert a hotel tulajdonosa a brunei szultán visszaállítaná a megkövezést országában
BEVERLY HILLS, CA - MAY 5: Comedian Jay Leno participates in a rally to protest draconian punishment of women and gay people announced by the Sultan of Brunei outside the Beverly Hills Hotel, which is owned by the Sultan, on May 5, 2014 in Beverly Hills, California. The Sultan of Brunei is planning to implement a brand of Sharia Penal Code which calls for the stoning of people for various offenses including homosexual acts, adultery, sodomy and extramarital sexual relations, a move that has been criticized by The United Nations. David McNew/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Így büntetnék a szigorú iszlám törvényeket bevezető tulajdonost, Bruneit.
Vágólapra másolva!

Hollywoodi sztárok bojkottálják Beverly Hills több szállodáját, köztük a térség egyik leghíresebb hoteljét, a Beverly Hills Hotelt. Többek között Jay Leno tévés show-man és Ellen DeGeneres tévés műsorvezető is támogatja a bojkottot. A kérdéses szállók ugyanis brunei tulajdonban vannak, és a dél-ázsiai szultanátus a közelmúltban szigorú iszlám törvénykezést vezetett be. Az új törvények értelmében halálra kövezéssel büntethetik a homoszexualitást, illetve a házasságtörést. Hétfőn kisebb tüntetést is tartottak a szálloda előtt.

A brunei lépést a Beverly Hills-i városi tanács is elítélte. Lili Bosse helyi polgármester felvetette, hogy ne tartsanak semmilyen hivatalos rendezvényt a szállodában, és azt is kezdeményezte, hogy kötelezzék a szultanátust a tulajdonában lévő szállodák eladására.

Jay Leno a tüntetésen Forrás: AFP/David Mcnew

Korábban Richard Branson brit milliárdos, a Virgin cégbirodalom tulajdonosa is jelezte, hogy alkalmazottjai és családtagjai más hotelekben fognak megszállni, „Amíg a brunei szultán tiszteletben nem tartja az alapvető emberi jogokat.” Egy rakás különböző szervezet is lemondta a korábban a szállodába szervezett rendezvényét.

Brunei a Dorchester Collection szállodaláncon keresztül érdekelt a helyi hotelekben. A szállodalánc egyik vezetője jelezte, hogy a tiltakozók nem vesznek tudomást sok más, az emberi jogokat valóban lábbal tipró állam birtokában lévő szállodáról. Példaként Szaúd-Arábiát említette, és megjegyezte, hogy a bojkott elsősorban a helyi alkalmazottakat érintheti hátrányosan – írja a BBC.