Bibliát lopott, hogy fegyvert vegyen a férjének

Vágólapra másolva!
Ritka könyveket lopott egy cseh takarítónő, hogy fegyvert vegyen a férjének. A 36 éves asszonyra nyolc év börtön is várhat.
Vágólapra másolva!

Ritka templomi könyveket lopott el egy cseh takarítónő, hogy eladja őket, és a pénzből egy második világháborús automata fegyvert vegyen a férjének.

A 36 éves asszonyra nyolc év börtön is várhat. A rendőrség tájékoztatása szerint a nő idén januárban 33, összesen 590 ezer korona (6,5 millió forint) értékű könyvet lopott el egy dél-morvaországi templomból, ahol dolgozott. Az ellopott könyvek között volt a rendkívül értékes 1489-es Kutná Hora-i biblia.

A könyvek eladásával a nő legkevesebb 100 ezer koronát akart szerezni, hogy megvegye férjének a második világháborús fegyvert. Az asszony két olyan kereskedővel is kapcsolatba lépett, akik történelmi dokumentumokkal foglalkoznak, de amint a lopott könyvek feltűntek az egyik cseh aukciós portálon, egy pap észrevette őket, és értesítette a rendőrséget.

A hatóságok később negyven történelmi jelentőségű templomi könyvet foglaltak le a nő, illetve a kereskedők otthonában. A lefoglalt tételek között volt a 33 keresett könyv többsége és még néhány kötet, amelyek eredete ismeretlen, de lehet, hogy azok is lopottak – közölte a rendőrség.