EU: Törvénytelen az ukrán népszavazás

Vágólapra másolva!
Brüsszel szerint a népszavazás szervezőinek nem volt demokratikus felhatalmazásuk.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió nem fogja elismerni a Kelet-Ukrajna egyes területeinek önrendelkezéséről tartott népszavazások eredményeit, Brüsszel a szavazást törvénytelennek minősíti - közölte vasárnap Catherine Ashtonnak, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének a szóvivője.

"Az úgynevezett népszavazások Luhanszk és Donyeck megyékben törvénytelenek, és nem ismerjük el eredményeiket. A népszavazás szervezőinek nincs demokratikus felhatalmazásuk" - mondta Maja Kocijancic szóvivő. Szerinte a referendum ellentétes azokkal a célokkal, amelyeket Ukrajna, Oroszország, az Európai Unió és az Egyesült Államok áprilisban Genfben megállapodásba foglalt az ukrán válság enyhítése és megoldása érdekében.

Az EU ugyanakkor felszólít minden érintett felet, hogy támogasson egy szabad és tisztességes ukrán elnökválasztást, amely május 25-én esedékes - tette hozzá a szóvivő.

A brüsszeli uniós állásponttal összhangban a referendum megtartása miatt sajnálkozásának adott hangot a brit külügyi tárca vasárnap esti nyilatkozatában. London is arra hívta fel a figyelmet, hogy az ukránoknak a május 25-i elnökválasztáson módjuk lesz demokratikus módon kifejezésre juttatni véleményüket.

Újabb vízumtilalmak jönnek

Az EU-országok külügyminiszterei hétfőn Brüsszelben olyan előterjesztést vitatnak meg, amely szerint az eddigi 48 érintetten túl további 15 főre mondanának ki uniós vízumtilalmat és vagyonzárlatot az ukrán válságba való agresszív orosz beavatkozás miatt. Most először jogi személyeket - konkrétan két krími energetikai vállalkozást - is érinthet a bankszámla-befagyasztás szankciója. Arról azonban egyelőre nincs szó, hogy az unió átfogó gazdasági szankciókat léptetne életbe Oroszországgal szemben.

Laurent Fabius francia külügyminiszter a The Washington Post által vasárnap közölt interjújában úgy vélekedett: hogy ez megtörténik-e, attól függ, hogy az oroszok tesznek-e olyan lépést, ami a május 25-i ukrajnai elnökválasztás lebonyolításának ellehetetlenítését célozza. Ha igen, akkor a francia diplomácia irányítója szerint elkerülhetetlenek lesznek az uniós intézkedések. Fabius mindazonáltal figyelemre méltónak tartja, hogy Vlagyimir Putyin a most vasárnapi szeparatista népszavazás elhalasztását javasolta - bár eredmény nélkül -, és hogy az orosz elnök "bizonyos értelemben elfogadja az elnökválasztást", aminek a megtartására Párizs a legnagyobb hangsúlyt helyezi.

Közvetlenül a hétfői brüsszeli EU-külügyminiszteri tanácskozás után, már aznap este Kijevben tárgyal Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke. Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnököt másnap, kedden várják Brüsszelbe.