Fallal akadályozzák az afrikai bevándorlókat

Vágólapra másolva!
Európa és Afrika egyetlen közvetlen határánál magas kerítés építésébe fogott Marokkó. A spanyol oldalon eddig is állt már egy hétméteres, amelyet nemrég magasítottak meg.
Vágólapra másolva!

Magas kerítés építését kezdte meg Marokkó az Európába tartó illegális bevándorlás egyik kapujának számító Melillánál, hogy megakadályozza az afrikai menekülők határátlépési próbálkozásait – jelentették be szombat este marokkói emberi jogi szervezetek képviselői, de a helyi hatóságok egyelőre nem erősítették meg.

A jogi szervezetek szerint az öt méter magas, szögesdróttal is védett kerítés építése már nagyjából három hete folyik. A Spanyolországhoz tartozó, Marokkóba ékelődött Melillánál - valamint Ceutánál - van az egyetlen közvetlen szárazföldi határ Afrika és Európa között.

Itt az év elején jelentősen megnövekedett a belépni próbálók aránya, és tavaly 50 százalékkal emelkedett a határon sikeresen át is jutók száma. Melillában a menekülteket fogadó, 480 férőhelyes központban 1800-an zsúfolódnak össze.

Az enklávé határain, a spanyol oldalon is emelkedik egy hét méter magas kerítés. Ezt nemrégiben magasították meg, miután civil szervezetek többször bírálták, hogy az átmászni próbáló menekültek közül többen komoly sérüléseket szenvedtek.