A Kreml tiszteletben tartja a kelet-ukrajnaiak döntését

Vágólapra másolva!
A népszavazás után civilizált párbeszédre számítanak Kijevvel. Az ukrán vezetés bohózatról beszél.
Vágólapra másolva!

Oroszország tisztelettel viszonyul a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megye lakosainak akaratnyilvánításához, és arra számít, hogy ezután civilizált párbeszéd kezdődik a kijevi hatóság képviselőivel - közölte hétfőn a Kreml sajtószolgálata, a két megyében előző nap megtartott népszavazás eredményére reagálva.

Az orosz elnöki hivatal közleményében kiemelték, hogy Moszkva üdvözöl mindenfajta közvetítést, beleértve az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetét (EBESZ) is, hogy létrejöjjön egy ilyen dialógus.

A Kreml ugyanakkor elítélte azt, hogy a kijevi hatóságok erőt alkalmaztak Kelet-Ukrajnában a referendumok megakadályozása érdekében.

A kijevi hatóságok számára semmilyen jogkövetkezménnyel nem járó bohózatnak nevezte a kelet-ukrajnai népszavazást hétfőn Olekszandr Turcsinov ukrán házelnök, ügyvivő államfő. A politikus közleményben ítélte el a referendum megtartását. Szerinte a folyamat, amelyet az Oroszországi Föderáció vezetése sugalmazott, pusztító hatású Donyeck és Luhanszk megye gazdaságára, veszélybe sodorja az ott élők életét, valamint jólétét.

Korábbi híradások szerint a népszavazások szervezőinek nem volt választói névjegyzéke, és egyes beszámolók szerint százezres nagyságrendben kerültek elő előre kitöltött szavazólapok. Egyesek arra is rámutattak, hogy a 3,35 millió választásra jogosult polgárral rendelkező Donyeck megye önjelölt választási bizottsága mindössze másfél óra alatt összeszámolta a szavazatokat.