Kijev folytatja a szakadárok elleni harcot

Vágólapra másolva!
A kijevi kormányzat kész folytatni a harcot az oroszbarát szakadárok ellen, és Luhanszkban megsebesült a helyi szakadárok egyik vezetője. Németország azon dolgozik, hogy egy asztalhoz ültesse a konfliktus résztvevőit.
Vágólapra másolva!

A terrorellenes művelet célja az állampolgárok életének és egészségének védelme - mondta Olekszandr Turcsinov. Az ideiglenes ukrán elnök bejelentette, hogy a művelet folytatódik. Szerinte május 9-e előtt Ukrajna több régiójában provokációra készültek az oroszbarát erők, de Donyeck és Luhanszk megye kivételével mindenütt nyugalom volt. "A terroristák egy bohózattal, egy úgynevezett népszavazással próbálták leplezni bűntetteiket, de ennek a bohózatnak csak egy következménye lesz: szervezőinek büntetőjogi felelősségre vonása" - mondta Turcsinov.

Közben a Kijevben tárgyaló német külügyminiszter azt mondta, reméli, hogy a tervezett kerekasztal-tárgyalások hozzájárulnak az oroszbarát szakadárok lefegyverezéséhez a májusban esedékes elnökválasztás előtt. Frank-Walter Steinmeier a kijevi repülőtéren találkozott Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfővel, majd továbbutazott Odesszába, Ukrajna déli részébe.

Merénylet Luhanszkban

Merényletet követtek el kedden a kelet-ukrajnai Luhanszk megye önjelölt "népi kormányzója", Valerij Bolotov ellen. A hírt Vaszilij Nyikityin, a "luhanszki népköztársaság" sajtóirodájának szóvivője közölte. Nyikityin szerint Botovot egy mesterlövész sebesítette meg. Jelenleg egy magánklinikán ápolják, élete nincs veszélyben.

Április 28-án Harkiv polgármestere, Hennagyij Kernesz ellen követtek el merényletet. Őt Harkiv erdős külterületén hátba lőtték.

Donyeck az ENSZ-be menne

A szakadár donyecki népköztársaság hatalmi szerveinek a vasárnapi népszavazás után elsősorban szociális és gazdasági problémákat kell megoldaniuk, mondta Denisz Pusilin. A szakadár terület társelnöke szerint a saját hadseregüket is létre kell hozniuk. "A mi területünkön gyakorlatilag polgárháború folyik. Itt sok katonai alakulat van, ezért nekik el kell dönteniük: vagy a mi oldalunkra állnak, vagy megszálló hadseregnek minősülnek, és ki lesznek zsuppolva." Pusilin szerint "folyik a munka" a katonákkal, és vannak kedvező jelek.

A szakadár köztársaság társelnöke szerint meg kell oldani a donyecki nyugdíjasok és közalkalmazottak járandóságának a kérdését. Pénzük van, mert Kijev átutalta: egyelőre az ukrán fizetőeszközt, a hrivnyát fogják használni, de a jövőben át kell térni "valamilyen más valutára". Pusilin szerint záros határidőn belül megalakul a donyecki hatalom, és az ENSZ-től is kérik, hogy a területet ismerjék el szuverén országként, de nem számít kedvező döntésre.