Még mindig nem találnak 190 bányászt

Robbanás történt egy szénbányában a nyugat-törökországi Somában. Műszakváltás idején felrobbant egy trafó, amely miatt mintegy háromszáz török bányász rekedt 2000 méter mélyen egy szénbányában. A halálos áldozatok száma 200 felett van
An injured or death miner is carried by rescuers after an explosion in Manisa on May 13, 2014. Four miner were killed and as many as 300 trapped after a mine collapse in the western Turkish city of Manisa, a local official said. "At least 200-300 workers were working in the mine when an electric fault caused an explosion," the mayor of Soma, a district of Manisa, told private NTV television. AFP PHOTO/BULENT KILIC
Vágólapra másolva!
Legalább kétszázharmincnyolcan vesztették életüket a Nyugat-Törökországban történt bányaszerencsétlenségben, 190 bányászt nem találnak - közölte szerdán Recep Tayyip Erdogan török kormányfő, aki felkereste a tragédia helyszínét.
Vágólapra másolva!

Az Isztambultól mintegy 480 kilométerrel délnyugatra fekvő Soma város melletti szénbányában kedden műszakváltáskor detonáció történt. Állítólag egy transzformátor robbant fel, majd tűz ütött ki az egy kilométer mély tárnában. A bányában megszűnt az áramszolgáltatás, ezért a lift sem működik. Taner Yildiz török energiaügyi miniszter közlése szerint a baleset idején a tárnában 787 ember tartózkodott. A mentésben négyszázan vesznek részt. A bányászok közül egyesek 420 méterre vannak a földfelszín alatt.

A képre kattintva megtekintheti galériánkat. Forrás: AFP/Bulent Kilic

Yildiz szerda délelőtt 202 halottról és nyolcvan sérültről beszélt. Utóbbiak közül négynek súlyos az állapota. A tárcavezető úgy fogalmazott, hogy a mentési erőfeszítések "kritikus szakaszba léptek", és az idő múlásával várhatóan tovább fog emelkedni a halálos áldozatok száma. Egyúttal hozzátette, hogy vélhetően ez Törökország történetének legsúlyosabb bányaszerencsétlensége.

A történtek miatt Recep Tayyip Erdogan háromnapos nemzeti gyászt hirdetett - közölte a miniszterelnöki hivatal. Az egész országban és a külföldi képviseleteken is félárbocra engedték a zászlókat.

Isztambulban szerdán több száz tiltakozó gyűlt össze a bányát üzemeltető Soma Holding vállalat székhelye előtt. Tüntetést szerveztek a fővárosban, Ankarában is, ahol a rendőrség könnygázt és vízágyút vetett be a demonstrálók ellen. Az AFP francia hírügynökség egyik fotóriportere szerint a tömeg kövekkel dobálta meg a rendfenntartókat, és kormányellenes jelszavakat skandált.

A képre kattintva megtekintheti galériánkat. Forrás: MTI/AP/Emrah Gurel

Törökországban gyakoriak a halálos bányabalesetek a biztonsági előírások megszegése vagy az elavult munkaeszközök miatt. Az elmúlt évtizedek legsúlyosabb balesete 1992-ben történt egy Zonguldak tartománybeli bányában. Ott egy gázrobbanásban 263 ember veszítette életét.

A török munkaügyi minisztérium azt közölte, hogy a somai bányát 2012 óta ötször - legutóbb 2014 márciusában - ellenőrizték, és munkabiztonsági szempontból egyik alkalommal sem találtak kivetnivalót.