Haiti a Santa Mariára építi az országimázskampányt

Vágólapra másolva!
Kolumbusz Kristóf Santa Maria nevű zászlóshajója Haiti számára nemzeti kincs, és az ország mindent megtesz annak érdekében, hogy megvédje roncsok helyét.
Vágólapra másolva!

Barry Clifford amerikai régész a héten jelentette be, hogy a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján a több mint öt évszázaddal ezelőtt elsüllyedt híres hajó maradványai Haiti északi partjainál, a tenger mélyén találhatók. A szakember csapata egy évtizeddel ezelőtt találta meg a roncsot, és le is fényképezték, ám akkor még nem tudták azonosítani. A 2003-ban készített víz alatti felvételek újraelemzése és a közelmúltban végzett felderítő merülések során gyűjtött adatok alapján azonban Clifford arra jutott, hogy a Santa Maria roncsait találhatták meg.

"Ha megerősítik ezt a felfedezést, annak óriási jelentősége lesz nemcsak Haiti, hanem az egész világ számára" – írta a Twitteren a haiti miniszterelnök. Lamothe azt is közölte, hogy személyesen beszélt Clifforddal, aki biztosította őt arról, hogy "ez a lelet a haiti népé". A régész a hét elején arról beszélt, hogy a feltárás megkezdése attól függ, mikor kapnak engedélyt a haiti kormánytól.

A haiti kormányfő az engedélyről nem szólt, ám hangoztatta, hogy a közös munka során ügyelni kell majd arra, hogy a roncsok vélt helyét megfelelően kezeljék, és ezáltal biztosítva legyen a régészeti feltárások védelme. Lamothe közleményében egyúttal hangsúlyozta: ez a "nagy esemény" a világ figyelmét Haitira irányítja. A közép-amerikai ország számára rendkívül fontos cél a turisztikai ágazat újbóli beindítása.