Conchita Wurst meglátogatta az osztrák kancellárt

FAYMANN, Werner Bécs, 2014. május 18.
Werner Faymann osztrák kancellár (b), Conchita Wurst, az Eurovíziós Dalversenyen osztrák győztese (k) és Josef Ostermayer kulturális miniszter a bécsi kanellári hivatalban 2014. május 18-án. (MTI/EPA/Herbert Pfarrhofe
Bécs, 2014. május 18. Werner Faymann osztrák kancellár (b), Conchita Wurst, az Eurovíziós Dalversenyen osztrák győztese (k) és Josef Ostermayer kulturális miniszter a bécsi kanellári hivatalban 2014. május 18-án. (MTI/EPA/Herbert Pfarrhofer)
Vágólapra másolva!
Werner Faymann megköszönte a transznemű énekes teljesítményét, és azt mondta, Ausztria büszke Conchita Wurstra.
Vágólapra másolva!

Ezrek ünnepelték a május 11-ei koppenhágai diadal óta első koncertjén vasárnap Bécsben Conchita Wurst (Thomas Neuwirth) transznemű osztrák énekest, akinek tiszteletére fogadást adott hivatalában Werner Faymann kancellár.

"Az osztrákok büszkék arra, amit ön a dalversenyen elért" – mondta az ingyenes szabadtéri koncertet megelőző fogadáson az osztrák kormányfő, megköszönve az Ausztriának hozott dicsőség mellett "az imázst, a kisugárzást" is.

A kancellár hangsúlyozta, hogy nemcsak a művészi teljesítmény fontos, hanem az üzenet is, amelyet az előadó a külföldnek küldött. "Az ön üzenete a tolerancia, a szeretet, az életöröm" – mondta Faymann, különleges megtiszteltetésnek nevezve, hogy hivatalában fogadhatta a rendhagyó küllemű énekest.

Forrás: MTI/EPA/APA/Herbert Pfarrhofer

A rendőrség adatai szerint tízezer rajongó gyűlt össze a kancellári hivatal előtti téren, a Ballhausplatzon adott koncerten. A köztévé kettes csatornája által élőben közvetített rendezvényen a 25 éves előadó többek közt a Koppenhágában győztes számot és azt a Céline Dion-dalt énekelte, amellyel annak idején feltűnt az egyik osztrák tehetségkutatóban.

Pénteken Christoph Schönborn bécsi érsek újságcikkben fejezte ki örömét az énekes győzelme fölött, "valóságos és fontos" kérdésnek nevezve a Wurst fellépése által felvetett témát, a másság elfogadását. Az osztrák egyház feje imáját és áldását ajánlotta fel a sokak által elutasított énekesnek, hangoztatva, hogy a minden embernek kijáró tisztelet megilleti azokat is, akikkel esetleg nem értünk egyet.