Az USA kínai tiszteket vádolt meg hackerkedéssel

Vágólapra másolva!
Először fordul elő, hogy az USA nem csak általánosságban beszél a kínai hackertámadásokról, hanem konkrét embereket helyeznek vád alá. Ráadásul öt kínai katonatiszt a gyanúsított.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok öt kínai katonatisztet megvádolt azzal, hogy magáncégek informatikai rendszerébe törtek be ipari kémkedés céljával – írta a BBC, amely rendkívüli hírként számolt be az eseményről, mivel olyan még soha nem történt, hogy a kínai állam tisztségviselőit vádolják meg kémkedéssel.

Eric Holder ügyész azt nyilatkozta, hogy olyan komoly mértékű volt a kémkedés, hogy "agresszív válaszra" volt szükség. Az ügyészség vádjai szerint a kínai tisztek kereskedelmi titkokat és belső dokumentumokat loptak el összesen hat amerikai szervezettől.

John Carlin, az amerikai igazságügyi minisztérium nemzetbiztonsági csoportjának vezetője azt mondta, "most először fordul elő, hogy felfedjük azoknak a sanghaji billentyűzetek mögött ülőknek az arcát és nevét, akik amerikai vállalatoktól loptak el titkokat.

Úgy tűnik, a kínaiak főleg az amerikai acélipar iránt érdeklődtek. A BBC szerint a United States Steel Corporation acélipari vállalat, az Alcoa könnyűfém szerkezeteket tervező és kivitelező vállalat, az Allegheny Technologies speciális fémipari termékeket gyártó cég, illetve az acélipari szakszervezet rendszerébe törtek be. Ezek mellett a sértett vállalatok között van még a Westinghouse Electric és a Solar World vállalat is.

Eddig csak arra volt példa, hogy az USA és Kína nyilatkozatháborúba keveredjen a hackertámadások miatt. Az USA már korábban nyilvánosan kijelentette, hogy Kína áll a cégek és az állami hivatalok rendszerei elleni támadások mögött, például Barack Obama amerikai elnök is, aki a hackerkedést az amerikai gazdaságra és nemzetbiztonságra nézve "valódi fenyegetésnek" nevezte.

Kína külügyminisztériumi szóvivője reagált az amerikai vádakra, azt mondta, hogy csak kitalációk, amelyek hátráltatják a kínai–amerikai együttműködést, és sértik az alapvető bizalmat. "Kína az internetes biztonság őre, és sem a kínai kormány, sem a hadsereg vagy más beosztottak nem próbálkoztak kereskedelmi titkok online ellopásával" – állította.