Nemzeti gyásznap lesz Bosznia-Hercegovinában az árvíz miatt

Bosznia egyharmada víz alatt áll, árvíz, áradás
Serbian emergency services workers evacuate people from floodwaters in the town of Obrenovac, 40 kilometers west of Belgrade, on May 16, 2014. Three people have drowned in Serbia and over 6000 have been evacuated following flooding caused by torrential rain that prompted authorities to declare a state of emergency, officials said today. AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
Vágólapra másolva!
Az országban már legalább 30 áldozata van az áradásnak, félmillió embernek kellett elhagynia az otthonát. Minden negyedik embert érint az árvíz, ráadásul újabb árhullám várható.
Vágólapra másolva!

Bosznia-Hercegovinában keddre nemzeti gyásznapot hirdettek a természeti katasztrófa áldozatainak emlékére – írta hétfőn internetes oldalán a Dnevni Avaz című boszniai újság. Meg nem erősített hírek szerint az országban legalább 30 áldozata van az áradásnak és a földcsuszamlásoknak.

Zlatko Legumdzija külügyminiszter hétfőn közölte: az ország lakosságának egynegyedét közvetlenül érinti az öt napja tartó vihar és árvíz. Mintegy egymillió embernek nem volt ivóvize, több mint 100 ezer lakóház dőlt össze vagy rongálódott meg súlyosan. A kárfelmérés még folyik, de az már biztos, hogy 230 iskola és egészségügyi intézmény vált használhatatlanná. A halálos áldozatok számáról akkor adnak hivatalos jelentést, amikor mindenhol visszahúzódik a víz – fűzte hozzá.

Bosznia harmada víz alatt van. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A hatóságok jelentése szerint mintegy félmillió embernek kellett elhagynia az otthonát. A külügyminiszter a károkat az 1992–95-ös boszniai háború pusztításához hasonlította. A Száva folyón a következő 24 órában újabb árhullámra számítanak.