Putyin visszarendelte az orosz csapatokat

Vágólapra másolva!
Az orosz elnök hétfőn arra utasította Szergej Sojgu védelmi minisztert, hogy vezényelje vissza állandó körleteikbe az Ukrajnával szomszédos megyékben állomásozó orosz csapatokat.
Vágólapra másolva!

A Vlagyimir Putyin sajtószolgálata által kiadott közlemény szerint a Rosztovi, Belgorodi és Brjanszki megyékben befejeződtek a "tervszerű tavaszi gyakorlatok", ezért az ezekben részt vevő csapatokat állandó körleteikbe vezénylik, és az azokhoz közeli gyakorlóterepeken folytatják harci felkészülésüket.

Nem világos, hogy az intézkedés azt jelenti-e, hogy csökkenni fog az ukrán határ közelében állomásozó orosz alakulatok létszáma, amelyet a NATO mintegy 40 ezerre becsül. Putyin május 7-én már bejelentette, hogy a csapatokat visszavonták, de a NATO és az Egyesült Államok - közlésük szerint - semmi jelét nem tapasztalták a csapatcsökkentésnek.

A Kreml sajtószolgálata szerint Vlagyimir Putyin üdvözölte az első kapcsolatfelvételt a kijevi vezetés és a föderalizáció hívei között, aminek célja, hogy közvetlen párbeszéd kezdődjön a konfliktusban érdekelt összes fél között. Egyúttal felszólította Ukrajnát a Kreml által "büntető hadjáratnak" nevezett kelet-ukrajnai hadművelet azonnali leállítására, a csapatok visszavonására és a problémák kizárólag békés úton történő rendezésére.

Az ENSZ adatai szerint csaknem 130 ember - katonák, szakadárok, civilek - veszítette életét eddig erőszak következtében az április 13-án kezdődött ukrán "terroristaellenes hadművelet" során.

Az első, eredménytelenül végződő szerdai kijevi kerekasztal-tárgyalások után szombaton a kelet-ukrajnai Harkivban találkoztak a kormány kulcsminiszterei, két volt ukrán államfő, parlamenti képviselők és egyházi méltóságok. Az első fordulóhoz hasonlóan a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok ezúttal sem kaptak meghívást, és Arszenyij Jacenyuk ukrán elnök még aznap elutasította Ukrajna föderalizációját.