Észak-Korea bemerészkedett Dél-Korea vizeire

Vágólapra másolva!
Három hadihajó egy órát időzött tiltott vizeken, Dél-Korea figyelmeztető lövéseket adott le.
Vágólapra másolva!

Figyelmeztető lövéseket adott le kedden a dél-koreai haditengerészet, miután három észak-koreai hadihajó rövid időre áthatolt a két ország sárga-tengeri határvonalán, a félsziget nyugati oldalán – közölte a szöuli vezérkar.

A három északi hajó helyi idő szerint délután négy körül hatolt be a déli vizekre, és egy órán át tartózkodott ott, majd távozott, miután a déli erők tíz figyelmeztető lövést adtak le. A határtérségben ezzel párhuzamosan más rendkívüli esemény nem történt.

Az észak-koreai haditengerészeti járőrök általában azért tartózkodnak a tengeri határ közelében, hogy a két ország halászhajói megmaradjanak a határ megfelelő oldalán. A határsértések ennek ellenére nem ritkák. Halálos áldozattal járó incidensek 1999-ben, 2002-ben és 2009-ben is előfordultak. A múlt hónapban két északi járőrhajó éppen Barack Obama dél-koreai látogatása küszöbén sértette meg a határt.

A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság és a Koreai Köztársaság hivatalosan máig hadban áll egymással, mivel a koreai háború hadműveleteit lezáró 1953-as tűzszünet után nem kötöttek békeszerződést.