Életfogytiglant kaptak a metil-alkoholos gyilkosok

Vágólapra másolva!
Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte szerdán a közel félszáz emberéletet követelő csehországi metil-alkohol-mérgezési ügy két főszereplőjét a zlíni regionális bíróság.
Vágólapra másolva!

Tomás Krepela és Rudolf Fian a zlíni bíróság szerint azzal, hogy mérgező anyagot kevert az alkoholos italokba, és azokat áruba bocsátotta, tudatosan veszélyeztette az emberek életét. További nyolc vádlottat a zlíni bíróság bűncselekményben való részesség miatt 8-tól 21 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtott. Az ítélet még nem jogerős.

A metilalkohol-botrány 2012 szeptemberében robbant ki Csehországban, miután a piacra került hamisított, pancsolt alkohol fogyasztása miatt emberek haltak meg. A halálesetek száma eddig már meghaladta az ötvenet.

"Olyan esetről van szó, amelynek egész Cseh Köztársaságra nézve végzetes következményei lettek. Ilyen nagyszámú halálesetet egyetlen bűncselekmény következtében én nem ismerek, és úgy vélem, hogy ilyen szörnyű következményekkel járó eset a bíróságok történetében is szinte ismeretlen" - jelentette ki Radomír Koudelka, a bírói testület elnöke.

Leszögezte: a bíróság bizonyítékok alapján döntött, és tekintettel a szörnyű következményekre az ítéletet nem lehet rendkívülinek minősíteni. A szigorú büntetés célja az is, hogy a jövőben mindenkit elrettentsen hasonló cselekedetektől.

Szakértői vélemények szerint ha az összes lefoglalt metilalkohol - több mint 10 ezer liter - forgalomba és elfogyasztásra került volna, az áldozatok száma elérhette volna a 158 ezret is.