Újabb kamerákat szereltek fel Temerinben

Vágólapra másolva!
Mintegy 9 millió forintból bővítették a temerini térfigyelő rendszert. A költségek egy részét Magyarország fedezte.
Vágólapra másolva!

Eddi 10 kamera működött a vajdasági Temerinben, most újabb huszonhármat szereltek fel. A térfigyelő rendszer a városközpont mellett a magyar közösség intézményeit is figyeli. A mintegy 30 ezer eurós (több mint 9 millió forint) beruházás költségeit a Magyarország és a temerini önkormányzat fizette.

A térfigyelő rendszer erősíti a közbiztonságot, az általános biztonságérzetet, és hozzájárul, hogy Temerinben „ne üssék fel a fejüket újra olyan típusú konfliktusok és összetűzések, amelyek - hála Istennek - másfél éve már nem fordultak elő”, mondta Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség vezetője, a tartományi képviselőház elnöke.

Az elmúlt években az Újvidékhez közeli Temerinben több incidens történt szerb és magyar fiatalok között.

A kamerákat megelőző céllal állították fel, de az esetleges elkövetők azonosításában is segít, mondta Répás Zsuzsanna. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára szerint a program azért is fontos, mert Temerinben „nagyon sok olyan eset történt, amely az itt élők biztonságát veszélyeztette”. Hozzátette: fontos, hogy az emberek érezzék, övék ez a város, és békésen, egymással együttműködve lehet ott élni.

A magyar-szerb viszonyban több ilyen program valósult meg. „Ha együttműködve, közös, mindannyiunk számára fontos célok érdekében dolgozunk, akkor valóban tudunk eredményeket elérni. Számunkra az a legfontosabb, hogy mindenki, aki itt él, otthonának érezze ezt a földet, a Vajdaságot”, mondta Répás.

Az együttműködés példajaként az árvízi védekezést említette: Szerbiában jelenleg is van magyar mentőcsapat.