Megtámadták a szomáliai parlamentet

Vágólapra másolva!
A szanaszét darabolt Szomália parlamentjét újabb támadás érte. A fővárost irányító kormány két éve kitette az iszlamistákat, akik viszont most vissza akarják szerezni a hatalmat.
Vágólapra másolva!

Megtámadták a szomáliai parlament épületét - írta a BBC. A képviselők épp üléseztek a fővárosban, Mogadisuban, amikor robbanások és fegyverropogás volt hallható. A CNN szerint többen menedéket kerestek, a biztonságiak pedig felvették a harcot a támadókkal.

A BBC halottakról is írt, de egyelőre nem tudni, hányan estek áldozatul.

A parlamentet egy hónapja is megtámadták, akkor egy képviselőt felrobbantottak, majd többeket agyonlőttek.

A parlamentet 2012-ben hívták össze hosszú szünet után, ugyanis a kormány 1992-es összeomlása óta nem volt rendes törvényhozás. 2004 és 2012 között átmeneti parlament működött, amelyet többször, például 2009-ben és 2010-ben is támadás ért.

A kormány most is gyenge lábakon áll, Mogadisuból 2012-ben sikerült kiűzni az Al-Sasab iszlamista mozgalmat, amely ellen viszont azóta is folyamatos a harc. Az Al-Sasabnak a BBC szerint kapcsolatai vannak az Al-Kaidához.

Az ország gyakorlatilag kormányozhatatlan, a területét darabokra szakítják a különböző erők. A BBC térképe szerint az Indiai-óceán partján fekvő Mogadisut és az ország nyugati szegélyét a kormányzat az afrikai unió 22 ezer katonájának segítségével uralja. A főváros körüli területet viszont az iszlamisták uralják, amely határán kormánypárti és etiópiai csapatok által ellenőrzött területek húzódnak. Az ország északi része, az Ádeni-öböl partvidéke pedig gyakorlatilag már levált. Egy terület kinyilvánította a függetlenségét, egy másik rész pedig részben már autonóm igazgatás alatt áll.