Az erőszak árnyékában választ ma elnököt Ukrajna

Vágólapra másolva!
Reggel kinyitottak a szavazóhelyiségek Ukrajnában, ahol megkezdődött az elnökválasztás első fordulója. Összesen 18 jelöltre lehet voksolni, a szakadár régiókban azonban nagyon zavaros a helyzet.
Vágólapra másolva!

Az ukrán szavazóhelyiségek este nyolcig mintegy 36,5 millió szavazásra jogosult állampolgárt várnak, a szavazólapokon 18 jelölt neve szerepel. Ha egy jelölt megszerzi a szavazatok több mint felét, akkor nem lesz második forduló. Az előrejelzések szerint Petro Porosenkónak, a csokigyáros milliomos vállalkozónak jó esélye van arra, hogy az első fordulóban megnyerje a választást, a felmérések szerint ugyanis jelentős fölénnyel vezet az indulók között. Ha egy jelölt sem szerzi meg a szavazatok több mint felét, akkor június 15-én mésodik fordulót rendeznek.

Kétséges, hogy ki tudják-e fejezni választói akaratukat a két kelet-ukrajnai megyében, Donyeckben és Luhanszkban élők. A szakadárok e régiókban kikiáltották saját köztársaságukat, és mindent elkövetnek, hogy megakadályozzák az ukrajnai elnökválasztás lebonyolítását. A két megyében az elmúlt napokban 20 halálos áldozatot követeltek a szakadárok és az Ukrajna mellett állók közötti összecsapások. A helyi választási bizottságok közül sok nem is állt fel, a BBC beszámolója szerint Donyeckben egy szavazóhelyiség sem nyílt meg, de a körzetben összesen is csak hét helyen lehet szavazni. A másik kelet-ukrajnai megyében a 12 szavazókörzetből csupán kettőben indult el a voksolás, ahol a megyei adminisztráció közlése szerint rendben, egyelőre provokációk nélkül zajlik.

Az ukrán központi választási bizottság adatai szerint csaknem 2800 külföldi megfigyelő ellenőrzi a választások tisztaságát az országban. Oroszország és a FÁK-tagállamok viszont egyetlen megfigyelőt sem küldtek Ukrajnába.

Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök eközben kifejezte meggyőződését, hogy lesz Ukrajnának legitim elnöke. Ezt azután mondta újságíróknak, hogy leadta szavazatát az egyik kijevi szavazókörben. A megfigyelőként Ukrajnában tartózkodó Madeleine Albright volt amerikai külügyminiszter azt mondta, szerinte a mostani Ukrajna történelmének legfontosabb választása.

Részvételi adatok

Alacsony részvétel jellemzi Kárpátalja magyarlakta településein az előrehozott ukrán elnökválasztás vasárnapi első fordulóját. A helyi 14 órai adatok szerint Kárpátalján, ahol az országos átlagnál jóval alacsonyabb a választói aktivitás, a szavazásra jogosultak valamivel több mint 28 százaléka adta le voksát az államfőválasztáson, miközben a magyar többségű Beregszászi járásban a részvétel nem érte el a 19 százalékot sem, és a részben magyar lakosságú Nagyszőlősi járásban is 24 százaléknál kevesebben szavaztak.

A választás hátteréről itt olvashat részletesen