Vitalij Klicsko polgármester lesz Kijevben

Vágólapra másolva!
Az exit pollok szerint Vitalij Klicsko nyerte a vasárnap tartott kijevi polgármester-választást. Klicsko harmadszor futott neki a posztnak, most nagy különbséggel nyert. Mandátuma csak jövő októberig tart. Már jelezte, elbontaná a Majdan téri barikádokat.
Vágólapra másolva!

A szavazatok 57,4 százalékával Vitalij Klicsko, az Ütés (UDAR) párt vezetője nyerte a vasárnapi ukrán elnökválasztással együtt tartott kijevi polgármester-választást az ukrán televízióban ismertetett exit poll felmérés eredménye szerint.

A volt profi ökölvívó világbajnok 2006-ban és 2008-ban is indult a tisztségért, de akkor nem nyert. Most több mint 40 százalékkal előzte meg a második helyen végző Leszja Orobec parlamenti képviselőt, Majdan téri aktivistát.

Klicsko pártjának elnökjelöltje, a milliárdos csokigyáros Petro Porosenko már az első fordulóban megnyerte az előre hozott elnökválasztást.

Klicsko a sajtónak arról beszélt, hogy az ukrán főváros központjában a tüntetések idején emelt barikádok "betöltötték funkciójukat", és ideje lebontani őket. A kijevi Függetlenség terén, a Majdanon aktivisták eddig megtagadták, hogy elhagyják a belvárost, amíg nem valósulnak meg azok a reformok, amelyekért harcoltak. Klicsko biztosított afelől, hogy nem alkalmaz erőszakot a Majdanon több mint fél éve sátrat vert tüntetők ellen - akik sokak szemében a Viktor Janukovics elnököt elűző forradalom hősei -, de megpróbálja majd meggyőzni őket, hogy bontsák le a barikádokat.

A 2,8 milliós ukrán főváros leendő polgármestere szerint sok reformra van szükség a közlekedés, az ingatlanpiac, az egészségügyi ellátás és az oktatás terén, és elsődleges célnak tartja a korrupció elleni harcot.

A polgármesteri tisztség jelenleg azonban inkább csak reprezentatív tisztség, a legfontosabb döntéseket az államfő által közvetlenül kinevezett közgyűlési elnök hozza meg. Sokan arra számítanak, hogy Porosenko nagyobb hatalommal ruházza majd fel a bizalmasának tartott Klicskót. "Vissza kell adni a városnak az önkormányzatiságot" – mondta a volt ökölvívó, aki épp Porosenko javára lépett vissza az elnökválasztástól. Klicsko egyelőre csak átmenetileg, a 2015 októberi rendes polgármester-választásig lesz a város vezetője. A polgármesteri szék 2012 nyara óta üres. A vasárnapi voksoláson 2,1 millió kijevi vett részt, a szavazók 19 jelölt közül választhattak.