Gyülekeznek az orosz vadászgépek a balti légtérnél

Vágólapra másolva!
Az ott gyakorlatozó NATO-gépeket fogják figyelni.
Vágólapra másolva!

Az orosz légierő fokozza a balti országok légterét érintő felderítő tevékenységet, ha megkezdődik a NATO harci gépeinek nagyszabású hadgyakorlata – közölte a haderőnem vezérkarának egyik vezetője. Az észak-atlanti szövetség május 27–28-án folytat a tervek szerint nagy légi hadgyakorlatot a balti országok térségében.

A nevének elhallgatását kérő illetékes szerint, ha valóban megkezdődik NATO-gépek hadgyakorlata, Oroszország az úgynevezett nyugati katonai körzetében állomásozó vadászgépekkel a saját területéről fokozza a balti országok légterének felderítését.

A vezérkari vezető szerint ugyanakkor a NATO-gépek repülése a balti országok légterében nem jelent katonai veszélyt Oroszország számára: "Ők is repülnek, mi is repülünk, az orosz gépek oda repülnek, ahová kell, és ehhez senkitől nem kérnek engedélyt."

Korábban a média a lett védelmi minisztériumra hivatkozva azt jelentette, hogy a NATO Ramstein légi támaszpontján állomásozó gépek nagyszabású gyakorló repülését tervezik május 27–28-án a balti országok légterében. A BRTE kódnevű hadgyakorlatban várhatóan hét NATO-tagállam és a NATO békepartnerségi programjának két részes országa vesz részt. A NATO-nak a balti országok légterében folyó ellenőrző repülésében a lengyel légierő MiG-29-es, a brit légierő Typhoon, a dán légierő F-16-os és a francia légierő Rafale típusú harci gépei vesznek részt. Sajtóértesülések szerint a misszióhoz várhatóan Hollandia is csatlakozik F-16-os vadászgépekkel.